Potrošnja u Hrvatskoj porasla najviše u zadnjih 9 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Hrvatskoj je u listopadu potrošnja porasla 5,3 posto na godišnjoj razini, što je znatno veći rast nego što se očekivalo i najveći u posljednjih devet godina.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u listopadu, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 4,6 posto, a realno za 5,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To predstavlja ubrzanje rasta potrošnje u odnosu na rujan, kada je porasla 4,5 posto na godišnjoj razini, i najviši rast od rujna 2007. godine, kada je potrošnja skočila 6,6 posto. 

To je i veći rast nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje u listopadu za 3,5 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 2,8 do 4,1 posto. 

Time je nastavljen i rekordni pozitivni trend, s obzirom da potrošnja raste već 26 mjeseci zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke. 

»Tako neprekinuti niz pozitivnih godišnjih stopa datira od rujna 2014. godine snažno podržan i izvjesnim poboljšanjima na tržištu rada. Negativne stope inflacije također su pridonijele učinku većeg raspoloživog dohotka što je uz priljeve od turizma pozitivno utjecalo na rast prometa u trgovini na malo«, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a. 

I do kraja godine očekuju nastavak pozitivnih trendova u prometu u trgovini na malo, koji će, poručuju, biti podržani izostankom inflacijskih pritisaka. To bi, naime, moglo potaknuti rast raspoloživog dohotka i osobne potrošnje, što bi trebalo pozitivno utjecati i na rast BDP-a. 

»Ostaje, međutim činjenica kako je zamjetan udio, oko 40 posto, nominalnog prometa u trgovini na malo i dalje usmjeren na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba«, zaključuju analitičari RBA. 

Današnji podaci pokazuju da je rast osobne potrošnje nastavljen i na početku četvrtog ovogodišnjeg tromjesečja. 

S rastom od 3,4 posto osobna potrošnja bila je jedan od najvažnijih pokretača ubrzanja rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju na 2,9 posto na godišnjoj razini, što je najbrži rast gospodarstva u posljednjih osam godina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter