Potrošili pricuvu na plinofikaciju, a ne mogu se grijati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kapitalni projekt plinofikacije Pule kojim grad prelazi na jeftiniji i ucinkovitiji energent uglavnom hvale i nadležna tijela i vecina gradana. Medutim, postoje i oni kojima je plinofikacija donijela velike, gotovo nerješive probleme. Troškovi prespajanja na prirodni plin variraju, a to prije svega ovisi o tome radi li se o zgradama ili obiteljskim kucama, zatim je li potrošac vec imao plinske instalacije u domacinstvu, a kada su zgrade u pitanju i o kolicini sredstava u fondu pricuve.

Prema rijecima direktora Plinare Deana Kocijancica, dosad je u Puli na prirodni plin spojeno 1.750 potrošaca, od ukupno 11 tisuca koji su koristili gradski plin, a pretpostavlja se da ce u cijelosti biti plinoficirana do kraja 2013. godine. Kocijancic istice da velikim višestambenim zgradama nije ništa lakše no obiteljskim kucama, pogotovo onim zgradama koje su potrošile zalihu iz pricuve za neke ranije popravke.

Svaki tjedan neboder jedan

- Sasvim sigurno da se zgrade koje nemaju sredstava u fondu pricuve nadu u problemima, ali sve se rješava jer takve zgrade troškove rješavaju kreditom. Troškovi ovise o puno faktora, o tome trebali li mijenjati ventile, cijevi, bojlere i štednjake, dakle puno je razloga koji utjecu na cijenu. Medutim, plinofikacija napreduje bez problema, prakticki svaki tjedan neboder jedan, kaže Kocijancic i otkriva da je cak i par zgrada gdje su se javili problemi s financiranjem prespojeno na novi energent.

Direktor Plinare napominje da dimnjacarska služba Herculanee prije plinofikacije mora ispitati dimovode i izdati potvrdu o ispravnosti, a nakon što Plinara odradi svoj dio posla u zgradama, prespajanje izvode ovlašteni izvodaci, kojih u Puli ima šesnaest.

- Radovi u svakom stanu ovise o stanju u kojem se nalaze instalacije. Mijenjaju se ventili i dizne, ukoliko je potrebno i cijevi. Rade li se nove instalacije, cijevi se postavljaju izvan zida, a ukoliko je postojeca instalacija dobra, puštamo je u zidovima. Svi novi plinomjeri postavljaju se na stubište jer je plinomjer najcešce mjesto propuštanja, ali i da bi Plinara imala slobodan pristup. Stari se, pak, ukoliko je sve u redu s instalacijom, ostavljaju u stanovima, pojašnjava Kocijancic te istice da su unatoc manjim problemima svi gradani spojeni na novi energent.

Zadovoljstvo na Vidikovcu


Zadovoljstvo prespajanjem na prirodni plin i ucincima novog energenta pokazali su stanovnici Verude Porat prilikom prošlogodišnjeg obilaska ovog plinoficiranog naselja. Istu ocjenu dala nam je i Vita Vlahovic, predstavnica stanara Rizzijeve 30, odnosno jednog od nebodera na Vidikovcu, koja istice da troškovi plinofikacije za zgradu uvelike ovise o trenutnoj kolicini financija u sredstvima pricuve, te su stanari ove zgrade, smatra, dobro i prošli.

- Stanari trebaju dodatno placati ovisno o sredstvima pricuve i o tome koliko se ona redovito uplacuje. Nama su postojece plinske cijevi bile u temeljima pa smo ih trebali preinstalirati i variti, zatim su ih tlacili i kompletni troškovi ulaza u kojem su 62 potrošaca iznosili su 36 tisuca kuna, koje smo platili iz pricuve. Unutar stanova sami smo snosili troškove, ali nisu bili preveliki. Prespajanje na prirodni plin došlo je oko 550 kuna po stanu. Treba doduše imati na umu da nemamo plinske bojlere i, koliko znam, nitko nema centralno grijanje, pojašnjava gospoda Vlahovic, koja istice da nikakve posebne uvjete stanari Rizzijeve 30 nisu trebali ispunjavati prije prespajanja na prirodni plin.

- Gotovo svi stanari u ulazu su se spojili, tek cetiri to nisu ucinili. Osobno sam zadovoljna novim energentom, a nitko od susjeda dosad se nije požalio, zakljucila je predstavnica stanara Rizzijeve 30.

Imaju, a nemaju prirodni plin

I dok na Vidikovcu, barem u ovom primjeru, isticu zadovoljstvo, na drugom kraju grada neki Puljani mogu tek ljubomorno slušati ovakve visoke ocjene. Drugu stranu medalje ispricao nam je Jordan Komatina, predstavnik stanara Divkoviceve 4 u Šijani. Njima troškovi prespajanja i nisu bili visoki, odnosno iznosili su ukupno od 27 do 28 tisuca kuna za osmokatnicu (izrada projekta, usluge dimnjacara, prespajanje) te dodatnih od 1.200 do 2.000 kuna po stanovima. No, njihova prica mnoge bi Puljane mogla alarmirati i upozoriti da budu pripravni na moguci neocekivani rasplet plinofikacije. Naime, ovi stanari spojeni su na prirodni plin, ali ga ne mogu svi koristiti za grijanje.

- Sredstva za prespajanje zgrade imali smo u pricuvi i troškovi nisu bili preveliki. Medutim, plinofikacija ima katastrofalnu pripremu. Znalo se unaprijed da se ide u taj projekt, a Grad ništa nije ucinio prije pocetka radova. Trebali su pozvati sve upravitelje zgrada i upoznati ih s propisima, pogotovo onima vezanim za dimovode. Ovako je nama gore no što je bilo, smatra Komatina, koji otkriva ocaj stanara Divkoviceve 4, koji ne vide svrhu plinofikacije.

- Dogodilo nam se da smo u goroj situaciji no što smo bili kada smo koristili gradski plin. Sada imamo samo plin za kuhanje, a za grijanje velika vecina stanara nema. Unatoc tome što smo prespojeni, prirodni plin ne možemo koristiti zbog premalog kapaciteta dimovoda pa se pitamo koja je svrha plinofikacije i troškova ako ne možemo koristiti novi energent. Imamo cetiri vertikale dimovoda i izgradnja novih, dodatnih, koštala bi nas više stotina tisuca kuna, kaže Komatina te istice da takvi radovi znace dodatno prekopavanje u stanovima, s cime se neki stanari ne slažu.

Citavu zimu bez grijanja na plin


Stanari Divkoviceve 4 posljednjih 25 godina koristili su gradski plin te redovito provjeravali i testirali dimovode. Sada su cetiri etaže viška, štoviše, uvjetuje im se da ona cetiri stana kojima se po vertikali dozvoljava korištenje prirodnog plina trebaju biti u nizu, pa se brojka onih koji ne mogu koristiti energent povecava ukoliko netko iz tog niza ne želi koristiti prirodni plin za grijanje.

- Jasno nam je da je Plinara postrožila kriterije sigurnosti nakon eksplozije plina u Puli prije par godina, medutim, cemu onda plinofikacija naše zgrade ako se znalo da necemo moci koristiti novi energent. Citavu zimu smo bez grijanja na plin. Sigurnost je u redu, ali cemu svi troškovi? Cuvali smo pricuvu za sanaciju temelja koji nam propadaju, ili stepenište, ili pak sada dizalo, a sve smo dali za plinofikaciju, usto kopali su nam po stanovima, zbog cega? Ovo je da covjek doslovno poludi, ljudi su ogorceni što su imali troškove i što su im kopali po stanovima, a ništa nisu dobili, kaže na kraju Komatina.

Trenutno se plinoficira i naselje ispod Vodotornja gdje se nalaze uglavnom obiteljske kuce. Iako još nisu formalno spojeni na prirodni plin, veliki broj buducih potrošaca ubrzano se priprema na novi energent. I za njih je procedura ista: dimnjacarska služba ispituje dimovode i izdaje potvrdu o ispravnosti, potom se ugovara prespajanje s ovlaštenim izvodacima, a prethodno se i instalacije unutar kuce moraju provjeriti i eventualno promijeniti ventili, dizne, cijevi... kako saznajemo od nekolicine tamošnjih stanara, troškovi im, ovisno o radovima i broju prikljucaka po objektu, variraju od deset do dvadeset tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter