Potrošacki hramovi postat ce skladišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prodavaonicama u velikim trgovackim centrima promet je, u odnosu na 2008., kao predkriznu godinu, pao od 30 do cak 50 posto, tvrdi Željko Jeger, predsjednik Udruge malih zakupaca u velikim trgovackim centrima i vlasnik tvrtke Je's.

Buduci da vlasnici centara malim zakupcima istovremeno ne spuštaju cijenu najma, u nekim slucajevima i dvostruko vecu od cijene koju zakupci placaju u Europi, te im ne dopuštaju da raskinu ugovor, mali se trgovci, napominje Jeger, nalaze u bezizlaznoj situaciji.

Ne popuste li trgovacki centri, trgovci koji u njima sve lošije posluju, zakljucuje, nestat ce zajedno s centrima koji ce se na kraju pretvoriti u outlete, a onda - u skladišta.

"Trgovci bježe iz svih centara u Hrvatskoj, a neki centri, poput King Crossa u Zagrebu, koji su sjali prije desetak godina, vec umiru. Prometa trgovci opcenito nemaju, osim nešto vikendom, i s onim što zaradimo ne možemo placati visoke cijene najma.

Podizanje cijena bilo bi ravno samoubojstvu, to sigurno nije rješenje, a vlasnici centara unutra nas, svejedno, drže zahvaljujuci robovlasnickim ugovorima koje smo potpisivali u neka bolja vremena. S tolikim padom prometa, pri cemu je najgore onima koji prodaju robu široke potrošnje, mi i dalje u nekim centrima u Zagrebu, ili pak u Toweru u Rijeci, moramo placati najam od 50 eura po cetvornom metru", istice Jeger.

Prema njegovim rijecima, trgovci u Europi, koji se takoder suocavaju sa stezanjem remena potrošaca, placaju najam 20 do 25 eura po cetvornom metru, odnosno oko osam posto mjesecno od ostvarenog neto prometa.

Buduci da investitori kod nas, medutim, ne popuštaju, Udruga zakupaca nedavno je, uoci Uskrsa, na jedan dan zatvorila 37 trgovina u West Gateu, najvecem zagrebackom, ali i hrvatskom trgovackom centru opcenito, ne bi li upravu centra upozorila na nepodnošljive cijene najma.

Bojkot je djelomicno uspio, no problem previsokih cijena najma, istice Jeger, još postoji, zbog cega ce, najavljuje, ovakvih prosvjeda biti još, možda cak i kolektivnih tužbi.

"Situacija je katastrofalna, dobro posluje samo Kerumov Joker u Splitu. Tamo je, zanimljivo, promet u trgovini pao najmanje u usporedbi s ostalim gradovima, a Joker, osim toga, naplacuje najniži najam u Hrvatskoj, od 13 do 20 eura", napominje Jeger.


Podijeli: Facebook Twiter