Potrošače najviše muče teleoperateri

Besplatno savjetovanje za građane Društva za zaštitu potrošača Istre i Savjetovališta za zaštitu potrošača (M. ANGELINI)
Besplatno savjetovanje za građane Društva za zaštitu potrošača Istre i Savjetovališta za zaštitu potrošača (M. ANGELINI)

Iako je svijest o pravima potrošača iz godine u godinu sve jača, ipak ona još uvijek nije toliko razvijena da bi češće tražili savjete. Upravo stoga Društvo za zaštitu potrošača Istre i Savjetovalište za zaštitu potrošača Istarske, Primorsko-goranske i Ličko - senjske županije iz Pule u povodu obilježavanja Svjetskog dana zaštite potrošača u novom je pulskom trgovačkom centru Konzuma održalo besplatno savjetovanje za građane. Pritom su dijelili letke i odgovarali na pitanje građana.

Kako nam kaže voditeljica ureda Hana Jurić u njihov se pulski ured, čiji rad financira Ministarstvo gospodarstva najviše javljaju potrošači iz Rijeke.

- Građanima dajemo besplatno pravne savjete i mogu nam se obratiti kada god imaju nedoumica. Sve informacije i savjete mogu dobiti kod nas u uredu, putem elektronske pošte ili na besplatni info telefon, a možemo im pomoći i kod pisanja dopisa. U zadnjih godinu dana potrošače najviše muči sklapanje ugovora za telekomunikacija putem telefona. To je ona situacija kada te teleoperater nazove i nudi nešto povoljnije, a kada potrošač kasnije shvati da se obvezao i potpisao neku uslugu za koju nije znao i koju nije ugovorio. Sve takve usluge su pravno dopuštene da se mogu obavljati putem telefona, ali one se mogu raskinuti u roku od 14 dana bez penala. Dakle, potrošači moraju reagirati na vrijeme, a ne poslije šest mjeseci, kaže Jurić.

Veli da potrošači još uvijek do kraja nisu svjesni svojih prava, mada su svake godine sve educiraniji.

- Nažalost sve to ide mravljim korakom. Moramo više osvijestiti ljude. Oni moraju biti aktivniji. Nama potrošačima ne smije biti neugodno tražiti svoja prava i reklamirati. Još mi sami na sebi kao ljudi moramo raditi, tvrdi Jurić. Nova veća promocija Udruge i zaštite potrošača održat će se početkom srpnja na pulskoj tržnici, a financirat će je Europska komisija. (B. B.)


Podijeli: Facebook Twiter