Potrošače ljute više cijene hrane u turističkim mjestima

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Redakciji Glasa Istre se elektronskom poštom javio čitatelj koji se predstavio kao Adrian Kert iz Austrije te naveo da već 15 godina dolazi za Istru na more. U svom dopisu pogrešaka navodi kako primjećuje "razvitak i uređenje kraja, ali da se svake godine srdi ili 'divi' kako se cijene dižu, a usluge padaju ili nisu bolje".

- U gastronomiji primijetimo samo dizanje cijena za hranu, a ne i kvalitetu i to za očito sve manje porcije. Treba samo pogledati što nude restorani u Sloveniji i to za manje novaca. Europske cijene u Istri traže i europski standard - a toga često nema. Zato nek' ostanu cijene "hrvatske", zaključio je Austrijanac.

Jesu li porcije manje, a cijene veće? Cijene su u proteklih 15 godina sigurno povećane jer je u Hrvatskoj, kao i u Austriji, u tom razdoblju zabilježena inflacija. Uz to, od 2000. godine znatno su narasle prosječne plaće u Hrvatskoj pa su stoga i cijene usluga povećane da bi se mogle isplaćivati veće plaće. Poznato je da su neki restorani prešli na serviranje hrane u manjim porcijama u nekoliko sljedova, a što je inače svjetski trend kojeg mnogi nazivaju model francuske kuhinje. Međutim, jesu li i prosječni turistički restorani smanjili porcije, a povećali cijene?

Denis Ivošević, direktor istarske Turističke zajednice izjavio nam je kako prvi put čuje da se netko žali na količinu porcije. On je tražio da Adrianu Kertu pošaljemo njegov broj mobitela s molbom da mu se obrati i prezentira mu problem. Do zaključenja ovog teksta Kert se nije javio Ivoševiću.

Često se spominje da su cijene u trgovinama veće u turističkim naseljima nego drugdje. Zbog toga je Lidl nedavno započeo kampanju u kojem upozorava da ima podjednake cijene u svim svojim trgovinama diljem Hrvatske. Jučer smo anketom ispred prodavaonice Konzum u Banjolama pokušali saznati od turista što misle o tome.

Od četiri sugovornika koji su pristali o tome razgovarati svatko je imao drugačiji odgovor. Francuski par nam je izjavio da su tek stigli na odmor i da svježu hranu kupuju od domaćih ljudi, a u prodavaonice odlaze samo po one stvari koje drugdje ne mogu naći. Turist iz Njemačke kaže da je u Banjolama sve mnogo jeftinije nego kod njega, ali da nije tražio razlike u cijenama između hrvatskih dućana. Obitelj iz Mađarske kaže da je u čitavoj Hrvatskoj sve puno skuplje nego kod njih te da nisu uspoređivali cijene proizvoda u marketima na obali i u unutrašnjosti.(P.GREGOROVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter