Potresnih "260 dana" HNK-a Osijek

Foto HNK Osijek
Foto HNK Osijek

Predstava s najviše, čak šest nominacija za nagradu Hrvatskog glumišta 2015. "260 dana", Marijana Gubine u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, ispraćena je ovacijama publike na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula.

"Ja, desetogodišnji dječak, proživio sam pakao i živim s posljedicama istog, zbog toga što sam povijesno pripadao narodu koji se zove Hrvati. Sve vas pozivam da, prije nego što nekoga osudite, prije nego nekome učinite loše, pročitate moje iskustvo i ne uvedete sebe u napast da činite loše, niti zbog nacionalizma, niti zbog rasizma, vjerskih opredjeljenja, niti čega drugoga. Ja, Marijan Gubina, ne osuđujem, ne mrzim…", tim riječima autor potresnog dnevnika o 260 dana pakla na zemlji Marijan Gubina završava predgovor svoje knjige.

Drama "260 dana" dramatizacija (Marijana Nola) je istoimena romana koji gotovo šokantno realistično pripovijeda kalvariju zatočeništva djeteta i njegove obitelji u ratu lišenom bilo kakve čovječnosti. Izvrsni glumci vrlo su dobro prikazali to putovanje u središte ljudskih nakaznosti, ali i veliku snagu potrebnu da se ide dalje, nastavi živjeti nakon svih tih strahota i oprosti, što je posebno vidljivo na samome kraju predstave koji je izrazito nabijen emocijama.

Ovo je djelo na snažan način prikazalo sve ratne strahote zatočeništva, doprijevši iznimno jako do gledatelja i potresavši ih, predstavljajući i katarzu – svojevrstan vodič do točke kada praštati postaje ljudski, što je vrlo sugestivno dočarano u finalu.

Uloge su tumačili, redom izvrsni, Aljoša Čepl, Vjekoslav Janković, Tatjana Bertok Zupković, Matea Grabić, Ivan Ćaćić, Zorislav Štark i Neven-Lucian Davidović. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter