Potresni momenti ere apartheida

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fotografska izložba danskog fotografa Klausa Holstinga i njegovog zemljaka, novinara Jespera Strudsholma "Southafrica 1994. A story of country in transition" svecano je u petak otvorena u galeriji Makina na Kapitolinskom trgu u Puli.

Pred brojnom publikom, zaljubljenicima u fotografiju i kolegama iz branše, izložbu je uz nazocnost roditelja autora otvorio umjetnicki voditelj Makine Hassan Abdelghani.

"Izložba je ponovno sam vrh fotožurnalistike i drago mi je da je ova izložba u Puli. Premijera radova bila je 1995. u danskom nacionalnom muzeju, nakon cega je uslijedila turneja po Danskoj, dok je u Južnoafrickoj Republici obišla pedesetak galerija.

To su radovi prije digitalne ere, remek-djela svog žanra, a razgledali su ih osobno i Nelson Mandela i danska kraljica", kazao je Abdelghani.

Prica o nastajanju ovih uistinu šokantnih fotografija u stvaranju nove Južnoafricke Republike u doba apartheida pocela je tako što su dvojica Danaca putovala zemljom u burnim mjesecima prije povijesnih izbora u travnju 1994.

Tragali su za fragmentima koji ce pomoci u razumijevanju te preplašene, divne, zastrašujuce i ocaravajuce zemlje, što se može vidjeti u njihovoj knjizi "Oprostite, gdje je red za bijelce?".


Podijeli: Facebook Twiter