Potresne ispovijedi rasplakale publiku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tocan broj žena silovanih u Domovinskom ratu i dalje ostaje nepoznanica i o njihovim se sudbinama gotovo uopce ne govori. No, neke od njih, uglavnom s vukovarskog podrucja, skupile su snagu nakon gotovo dvadeset godina i odlucile javnosti ispricati svoje price. Knjiga "Suncica" objavljena je krajem prošle godine, i u njoj je na hrvatskom i engleskom jeziku ispricano 13 strašnih svjedocanstava žena i jednog muškarca o silovanju pocetkom '90-ih.

Mnogobrojna publika u pulskom Domu branitelja nije mogla suspregnuti suze slušajuci potresne ispovijedi iz knjige i živa svjedocanstva Snježane Maljak i ?urdice Pankas, koje su se pred pulskom publikom po tko zna koji put prisjetile svoje golgote nakon ulaska srpske paravojske i JNA u Vukovar.

- Završile smo u Veleprometu u jednoj zgradi gdje su nas cuvali Srbi. Drugi dan dolazi po mene jedan što mi je ranije rekao da cu mu morati biti za zabavu i kaže da mu moram oprati veš. Odvodi me u jednu kucu. Nakon što sam ucinila što je tražio naredio mi je da se operem i skinem. Molim ga da to ne radi, znam ga odmalena, placem. Kaže: "Ili ja ili desetorica durgih i onda strijeljanje", pocinje pricu Vukovarka Snježana Maljak.

?urdicu Pankas nakon pada Vukovara 1991. više su puta silovali pripadnici srpske paravojske i to nocu, dok su njen sin i kcer spavali u drugoj prostoriji. Iako je i ona pomišljala na smrt, morala je smoci snage da opstane i pobrine se za svoju djecu koja su vec u ratu izgubila oca i djeda.

Zbirka ispovijedi silovanih žena dobila je naziv po Suncici koja je 1991. imala samo osam mjeseci kada su joj u Vukovaru na Olajnici šestorica cetnika mucila i silovala majku. U istoj prostoriji bila je i njena tada šestogodišnja tetka. Suncica je jako plakala, uplašena, tražeci svoju majku, na što je jedan iznerviran vojnik na nju bacio tešku vojnicku jaknu. Njena majka je mislila da su je ugušili, no Suncica je preživjela.

Zajedno s majkom vratila se 2005. u Vukovar, no ni tada nisu imale mira. Dio silovatelja njene majke osuden je na zatvorsku kaznu od 14 godina koja im je u ponovljenom postupku dvostruko smanjena, a njihovi prijatelji poceli su prijetiti Suncici govoreci joj da ce je stici majcina sudbina. Zbog toga su još jednom napustile svoj rodni grad.

Barem jedna lijepa vijest stigla je upravo na dan pulske promocije knjige - Suncica, simbol preživljavanja ratnih strahota i nade u bolji život, i sama je u utorak postala majka. (P. SOFTIC MEHMEDOVIC)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter