Potres u Sloveniji, podrhtavalo i u Istri


Jako podrhtavanje tla zadesilo je u utorak ujutro Rijeku i šire riječko područje. Zbog potresa su Kozala i Zamet nakratko ostali bez struje, ali je kvar otklonjen. 

Prema podacima Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, 22. travnja 2014. u 10.57 sati zabilježili su seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske vrlo jak potres s epicentrom 36 km sjeverno od Opatije u okolici sela Knežak u Sloveniji. Magnituda potresa iznosila je 4,7 prema Richteru.

Prvi podaci stigli su s automatske analize zadnjih potresa Agencije Republike Slovenije za okolje koji su javili da je potres magnitude 4,2 po Richteru zabilježen u 10.58 na lokaciji tri kilometra sjeverno od Knežaka.

Prema javljanjima s terena, u svim dijelovima grada osjetilo se jako podrhtavanje tla, i to u dva kraća naleta.

Iz županijskog centra 112 doznajemo da se potres s epicentrom u Sloveniji osjetio i u Istri. Građani su, kako doznajemo od dežurnog dispečera, dojavili Centru podrhtavanje tla i to iz svih područja Istre. "Dakle, potres se osjetio na cijelom području poluotoka", rekao je dispečer. Dojava o materijalnim štetama nema. (Novi list, S.Z.T.)

Epicentar u Pivki

Potres se najviše osjetio na području Krasa, na zapadu Slovenije, gdje su neki stanovnici bježali iz kuća. U Ljubljani je zbog potresa privremeno bila evakuirana i jedna osnovna škola, objavili su mediji.

- Za evakuaciju smo se odlučili jer se potres jako osjetio, osobito na drugom i trećem katu, rekla je ravnateljica Tatjana Slavičič iz ljubljanske osnovne škole "Rihard Jakopič".

Na području Pivke, gdje je bio epicentar potresa, općinska je uprava naredila evakuaciju škola, ali veće materijalne štete na tom području po prvim podacima nema.

Ravnateljica općinske uprave u Pivki Mihaela Smrdel rekla je da konkretnih podataka o šteti još nema, ali da po prvim neslužbenim informacijama u više zgrada ima pukotina u zidovima.

Nakon prvog, jačeg potresa, zabilježeno je više udara. Najjači su bili magnitude 2,1 u 11.03 i u 11.09 sati te magnitude 2,3 u 11.22 sata. (NL)

Podrhtavanje osjetili i u Buzetu

Potres kod Ilirske Bistrice osjetio se i u Buzetu, doduše ne na svim lokacijama podjednako.

- Podrhtavanje tla potrajalo je nekoliko sekundi. Prvo se čula potmula buka, tutanj, a onda se zatreslo, prepričao nam je jedan Buzećan koji se u to vrijeme zatekao u knjižnici Narodnog doma. - Sve se zatreslo, nije baš bilo ugodno, prenijeli su svoje dojmove srednjoškolci koji su u to vrijeme bili na satu tjelesnog u Sportskoj dvorani.

Uznemireni građani nazivali su Centar 112, a bilo je i onih koji su informacije o jačini potresa tražili u dopisništvu Glasa Istre. (G. Č. Š.)

Potres u Albaniji i Crnoj Gori

Europsko-mediteranski seizmološki centar u Podgorici registrirao je u ponedjeljak navečer potres jakosti 4,1 stupanj po Richteru koji se osjetio u više gradova u Albaniji i Crnoj Gori.

Epicentar potresa bio je na dubini od deset kilometara u Jadranskom moru, u teritorijalnim vodama Albanije, oko 16 kilometara jugoistočno od najjužnijeg crnogorskog grada Ulcinja.

Potres se osjetio u više gradova Crne Gore i Albanije, a stručnjaci procjenjuju da je osim panike mogao izazvati i manja oštećenja na stambenim zgradama.(Hina)

 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter