Potres u Aquili: Osuđena četiri Talijana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četvorica Talijana koja su radila na obnovi studentskog doma u Aquili proglašena su u subotu krivima za ubojstvo iz nehaja i osuđena na zatvorske kazne zbog rušenja doma u potresu 2009. u kojem je poginulo osam studenata.

Bernardino Pace, Pietro Centofanti i Tancredi Rossicone, koji su 2000. izvodili radove na domu, osuđeni su na po četiri godine zatvora jer su svojim radovima dodatno pogoršali sigurnost zgrade.

Pietro Sebastiani, član sveučilišnog tijela zaduženog za smještaj studenata, dobio je dvije godine i šest mjeseci, jer je tjedan dana prije potresa bio zadužen provjeriti sigurnost i zaključio da je zgrada sigurna.

Srednjovjekovni grad Aquilu i susjedna sela 6. travnja 2009. pogodio je potres magnitude 6,3 u kojem je poginulo 309 ljudi.

U listopadu 2011., sedam članova državne komisije za procjenu opasnosti osuđeno je na šest godina zatvora jer su podcijenili opasnost i nisu upozorili stanovništvo na mogućnost snažnog potresa, nakon čega je reagirala znanstvena zajednica, rekavši da je nemoguće tako nešto predvidjeti. Velikom potresu u Aquili prethodila je serija manjih podrhtavanja tla. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter