Potres snage 7.6 pogodio Filipine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U snažnome potresu magnitude 7,6 što se dogodio u petak na moru uz filipinsku obalu poginula je jedna osoba, oštećene su ceste i mostovi, a među stanovnicima je zavladala panika pa su u strahu od tsunamija pobjegli na viši teren, službeno je priopćeno.

Za to je područje bilo na dva sata izdano upozorenje na tsunami, priopćili su Agencija za geologiju SAD-a i Pacifički centar za tsunami.

Potres je imao središte oko 150 kilometra od istočne obale Filipina u visini grada Guiuana u pokrajini Samar, rekla je američka agencija. Upozorenje na tsunami bilo je izdano za Filipine, Japan, Indoneziju, Tajvan, Papuu Novu Gvineju i druge otoke Pacifika uključujući američku saveznu državu Havaje.

 Filipinske vlasti nešto duže su zadržale na snazi opasnost od tsunamija jer su bile odmah zapovjedile stanovništvu da se povuče s obale. Ali nakon nešto više od tri sata i tao je upozorenje prestalo. "Stanovnici se sad mogu vratiti kući. Sad je sigurno, prošla je opasnost od tsuamija", objavio je filipinski institut za vulkanologiju.

Gradonačelnica Guiuana, Annalisa Quan za lokalni je radio rekla kako nema vijesti o većoj šteti od potresa.

Voditelj nacionalne agencije za izvanredna stanja Benito Ramos rekao je da je jedna žena poginula u u gradiću Cagayanu de Oro. To je mjesto na otoku Mindanau, a potres je zajedno sa snažnom kišom izazvao klizanje tla pa je njezina kuća zatrpana, a i jedno je dijete ozlijeđeno.

Filipinski političar Ben Evardone rekao je da su neki mostovi i ceste oštećeni, a da su ljudi u panici bježali s obale. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter