Potrebno povezivanje radiološke dijagnostike u domovima zdravlja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Projekt digitalizacije radiološke opreme u Istarskim domovima zdravlja predstavljen je u ponedjeljak na koordinaciji gradonačelnika s istarskim županom u sjedištu županije u Puli. Cilj projekta, naglasio je istarski župan Valter Flego, je obnova i osuvremenjivanje radiološke dijagnostike, priopćili su iz Ureda župana. "Želimo imati umrežen sustav koji će biti kompatibilan u svim ispostavama," rekao je župan.

Ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić govorio je o zastarjelosti radiološke dijagnostike u Istarskim domovima zdravlja objasnivši kako su klasični RTG uređaji u svim ispostavama, osim Pule, analogni i vrlo stari. Što se, pak, tiče RTG dijagnostike zuba ona postoji u svim ispostavama, dok ortopan (panoramski snimak zubala) ima samo Pula i koristi se za pacijente iz cijele županije. UZV uređaji su, s druge strane, novi i vrlo kvalitetni te postoje u svim ispostavama, priopćili su iz Županije.

Vrijednost osam milijuna kuna

Projektom digitalizacije ostvarila bi se dostupnost radiološkog slikovnog materijala u svim ispostavama domova zdravlja, povezivanje radioloških dijagnostika u Istri, mogućnost slanja slikovnog materijala bilo gdje, racionalizacija poslovanja, a smanjila bi se i potreba putovanja bolesnika do udaljenih specijaliziranih ustanova radi kontrolnih i ponavljanih pregleda.

Sredstva za digitalizaciju radiološke opreme nije moguće dobiti iz EU fondova zbog statusa Istre kao razvijene regije u Hrvatskoj, pojasnio je Ivančić, kako stoji u priopćenju, dodajući kako vrijednost projekta iznosi osam milijuna kuna, a realizirao bi se u tri faze te je pozvao gradove i općine da se u njega uključe.

Jedna od točaka dnevnog reda koordinacije odnosila se na protupožarnu sezonu i plan nabave nove opreme u vatrogastvu Istre o čemu su govorili zapovjednik i predsjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac i Valter Drandić.

- Od početka godine imali smo 3.037 intervencija, od čega 451 požar na otvorenim prostorima. Većina intervencija, njih 2.024 dogodile su se tijekom ljeta, istaknuo je Kozlevac. 

Župan Flego još se jednom zahvalio istarskim vatrogascima na svemu što čine, ne samo u sezoni već tijekom cijele godine te je izrazio ponos što se Istra može pohvaliti najorganiziranijim sustavom u Hrvatskoj.

Vatrogasna vozila stara 18,7 godina

Glede plana nabave nove opreme, Kozlevac je rekao kako je prosjek starosti vozila u Istri 18,7 godina te će se sukladno potrebama područnih vatrogasnih zajednica pristupiti zajedničkoj nabavi vozila. Predsjednik VZ Drandić je dodao kako se razgovaralo s potencijalnim bankama, onim komercijalnim te HBOR-om, oko mogućnosti kreditiranja s kamatnom stopom do 2 posto, na rok otplate od 10 godina. Procedura bi bila objedinjena, odnosno VZ Istarske županije raspisala bi zajedničku javnu nabavu za potrebnu opremu, a pojedinačne područne vatrogasne zajednice bi otplaćivale svoje dijelove, uz prethodnu suglasnost gradskih, odnosno općinskih vijeća.

Završen probni rad Kaštijuna

Na istoj je koordinaciji gradonačelnika direktor Kaštijuna Darko Višnjić iznio presjek trenutnog stanja ŽCGO-a, istaknuvši kako je završen probni rad te je u fazi ishodovanja uporabna dozvola. Gradonačelnici su iskazali zadovoljstvom dosadašnjim aktivnostima i naporima koje Županija ulaže smislu suvremenog gospodarenja otpadom i zaštite okoliša. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter