Potrebne razvojne, a ne socijalne mjere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz kriticki osvrt na trošenje gradskog proracunskog novca, nekoliko vlastitih prijedloga antirecesijskih mjera predstavili su na konferenciji za novinare vijecnici pazinske Nezavisne liste Valter Milohanic, Irina Kivela Ukotic, Tomislav Cubric i Toni Erdfeld.

Kako je ova presica održana netom nakon sjednice pazinskog Gradskog vijeca, na novinarski upit zašto o tim inicijativama nisu progovorili na Vijecu, odgovorili su da je ovdje rijec o neposrednim nadležnostima i potezima gradonacelnika i njegovog ureda, pa se s prijedlozima i primjedbama žele obratiti njemu, a ne cijelom Gradskom vijecu.

Nezavisni su prvo izrazili nezadovoljstvo što je gradska uprava narucila idejno rješenje preuredenje Parka narodnog ustanka. Buduci da ce recesijskim rebalansom proracuna vjerojatno iz plana za ovu godinu izbaciti i uredenje Parka velikana s Trgom slobode, bavljenje još jednim slicnim projektom štetno je trošenje vremena i novaca, smatraju nezavisni.

"Pitamo se postoji li ijedan kvadratni metar Grada za koji ne postoji placeni idejni projekt, koji ce medutim kada Grad bude imao dovoljno novca da ga realizira - zastarjeti", zapitao se nositelj Nezavisne liste Valter Milohanic. Njihov je zakljucak, i prijedlog gradskoj upravi, da se ne zapocinju projekti koji nisu razvojni, da se dovršavaju samo oni koji su vec zapoceti, te da prioritet imamu projekti financirani od Županije, države ili evropskih fondova.

Buduci da je gradonacelnik Renato Krulcic najavio treci paket antirecesijskih mjera, nezavisni vijecnici smatraju da bi tom trecem paketu trebala prethoditi analiza ucinaka prva dva. Njihovo je mišljenje da je dosadašnji broj mjera prevelik, odnosno da su financijski poticaji previše raspršeni i usitnjeni.

Primjerice, u mjeri subvencioniranja poreza na tvrtku za ukupno oko 130 poduzetnika utrošeno je 40.000 kuna, ili prosjecno 308 kuna po svakom korisniku, što je prije socijalna pomoc nego relevantna poticajna mjera gospodarstvu.

Antirecesijske mjere koje Nezavisna lista predlaže gradonacelniku su subvencioniranje troškova predstavljanja na sajmovima u zemlji i inozemstvu; osnivanje poduzetnickog centra odnosno servisa za poduzetnike za što se može dobiti i državna potpora, kao i za osnivanje poduzetnickog inkubatora u kojem bi poduzetnici-pocetnici po vrlo povoljnim uvjetima mogli dobiti poslovni prostor, te nužne intelektualne i poslovne usluge.

Postojecu gradonacelnikovu mjeru poticaja za stvaranje i promociju lokalnih brandova nezavisni podržavaju, ali traže da se za nju raspiše javni natjecaj.


Podijeli: Facebook Twiter