Potrebe za stacionarnom skrbi u stalnom porastu

Dom zdravlja Pazin - staklena zgrada Laboratorija (A. DAGOSTIN)
Dom zdravlja Pazin - staklena zgrada Laboratorija (A. DAGOSTIN)

Jedan od najstarijih, ako ne i najstariji istarski Dom zdravlja, onaj pazinski, ove godine očekuje energetska obnova "staklene" zgrade (Laboratorij), što će biti najveća investicija Istarskih domova zdravlja u tekućoj godini.

- Zahvat na objektu čija je energetska oznaka G, dakle najniža moguća, bit će vrijedan 2,2 milijuna kuna, a realizacija projekta ovisit će o uspješnoj prijavi na natječaj Fonda za energetsku učinkovitost koji se očekuje sredinom ove godine, rekao je ravnatelj IDZ-a Ante Ivančić tijekom jučerašnjeg obilaska pazinskog Stacionara za akutne bolesti koji se nalazi u sklopu Doma zdravlja Pazin.

Više od pola fasade u staklu

- Budući da je više od polovice fasade u jednostrukom staklu sa željeznim profilima, radi se o prioritetnom projektu koji moramo obaviti u jednom komadu. Obnova će donijeti financijske uštede, ali i viši komfor boravka. Naime, u zgradi je znalo biti neugodno, ljeti zbog vrućine a zimi zbog hladnoće. To je možda moglo proći sedamdesetih godina, ali danas više nikako, zaključio je Ivančić.

U posjet pazinskoj ispostavi Istarskih domova zdravlja ravnatelj je stigao povodom obilježavanja Dana bolesnika, a tom se prilikom susreo s pazinskim gradonačelnikom Renatom Krulčićem i voditeljicom ispostave Marinom Lovrinić s kojima je razgovarao o razvoju stacionarne palijativne skrbi u Pazinu. Dogradnja stacionara odnosno izgradnja hospicija, za što je već izrađen idejni projekt, dugogodišnja je želja lokalnih zdravstvenih institucija. No, zbog cijene, koja znatno premašuje deset milijuna kuna, jedinu šansu u financiranju izgradnje vide u europskim fondovima. Iako se pokazalo da izgradnja bolničkih objekata putem EU-fondova i nije tako jednostavna, vodstvo IDZ-a i dalje vjeruje da će idućih godina njegovu izgradnju uspjeti uklopiti u neki od europskih natječaja.

- Pazinski stacionar trenutno ima 27 kreveta, ali je limitiran mjesečnim iznosom po kojem HZZO pokriva boravak tek desetak pacijenata, dok su ostali kreveti na tržištu, kazala je voditeljica Marina Lovrinić, napomenuvši da pacijenti kojima boravak pokriva HZZO u stacionaru mogu boraviti najduže tri tjedna.

Obnova sobe za najteže bolesnike

Potrebe za stacionarnom skrbi stalno se povećavaju, i zbog nedostatka staračkog doma na području Pazinštine i zbog sve češćih upita za pacijente iz drugih dijelova Istre. Stalna su ulaganja u unapređenje standarda bolničkih soba (trokrevetne te tri jednokrevetne sobe), ali zbog zgrade kojoj je više od 60 ljeta investicije su skupe. U novoobnovljenu jednokrevetnu sobu za najteže oboljele, koju su gosti obišli, uloženo je 50 tisuća kuna, pri čemu je Grad Pazin sudjelovao s 30 tisuća kuna. (Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter