Potreba za radnicima u siječnju povećana četiri puta

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

U porečkoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u siječnju su poslodavci prijavili potrebu za čak 484 radnika. No, zaposlili su svega 45 radnika, a na Zavodu je ostalo još nezaposleno 1.111. Svi koji su zaposleni, potpisali su ugovore na određeno vrijeme, a samo su dvije osobe zaposlene prvi puta.

Uobičajeno je da poslodavci ne nalaze u lokalnim ispostavama zavoda za zapošljavanje sve potrebne radnike pa stoga ovi siječanjski podaci nisu nikakva novost. Ono što ovogodišnji siječanj čini iznimkom je posebno velik broj traženih radnika. Brojka je veća za čak četiri puta u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Traže i trgovce

Tanja Lorencin Matić, predstojnica Područnog ureda Pula HZZ-a otkrila nam je da su poslodavci s područja Poreštine lani u siječnju prijavili potrebu za 121 radnikom, a sada za čak 484 radnika! Dakle, zabilježeno je čak 363 slobodnih radnih mjesta više nego u istom razdoblju lani.

Pojasnila je da je najveća potreba za radnicima u djelatnosti pružanja smještaja te pripremi i usluživanju hrane. U siječnju 2015. je traženo svega 11 radnika, a u siječnju 2016. čak 292 radnika! No, od 292 tražena radnika posao je našlo svega njih 13. Isto toliko je zaposleno u siječnju 2015. kada je traženo svega 11 radnika u toj djelatnosti.

Djelatnost trgovine te popravak motornih vozila je u siječnju 2015. tražila 13 radnika (zaposleno je pet radnika), dok su poslodavci iz tog sektora u siječnju 2016. tražili 69 radnika (svega sedam ih je zaposleno). U prvom ovogodišnjem mjesecu još su četiri djelatnosti tražile poveći broj radnika (od 14 do 29): prerađivačka industrija, građevinarstvo, obrazovanje te umjetnost, zabava i rekreacija. Zaposleno je neznatno, po šest u obrazovanju te administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, a drugdje još manje. Inače, građevinari su u siječnju prijavili potrebu za upola manje radnika nego u istom mjesecu lani. No, zato sada trostruko više radnika potražuju poslodavci čija je djelatnost umjetnost, zabava i rekreacija.

Rani Uskrs

Sva te velike brojke o potrebama poslodavaca, kako je to uobičajeno, ostaju nepodmirene. U tome siječanj nije bio iznimka. Poslodavci će, kako je to uobičajeno i proteklih godina, nedostatnu radnu snagu na Poreštini potražiti u Slavoniji.

Očito je ove godine već u siječnju počela, kako je vidljivo prema podacima HZZ-a, potražnja za radnicima-sezoncima, a koje trenutno najčešće traže velike turističke tvrtke. Tome je glavni uzrok rani Uskrs koji ove godine pada krajem ožujka pa su hotelijeri i trgovine radnu snagu počele tražiti već u siječnju.

Dvanaest posto manje nezaposlenih

Na godišnjoj razini je broj nezaposlenih manji za 151 ili za 12 posto na području bivše skupštine općine Poreč. Brojka od 1.262 nezaposlena iz siječnja 2015. pala je na 1.111 u siječnju 2016. Čak je i broj novo prijavljenih osoba u siječnju ove godine, za 17,8 posto, manji nego li u siječnju lani, 309 naspram 376. No, u odnosu na siječanj 2015. godine sada je zaposleno 13 osoba manje nezaposlenih. Među zaposlenima je 62 posto onih sa završenom srednjom školom, a 22 posto zaposlenih s evidencije imalo je visokoškolsko obrazovanje. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter