Potreba za cvijećem uspješno odolijeva čak i krizi

Rascvjetala renesansna placa u Savičenti (D. MEMEDOVIĆ)
Rascvjetala renesansna placa u Savičenti (D. MEMEDOVIĆ)

Nema cvijeća, ljetnica i trajnica, koje se nije moglo naći na placi u Savičenti za tradicionalne Fešte od rožic proteklog vikenda. S jučerašnjim danom završilo je deseto jubilarno izdanje ovog sajma koje na renesansi trg uz kaštel Morosini-Grimani dovodi udruga Ideja Lux, uz podršku Općine i Turističke zajednice Svetvinčenat. Fešta od rožic festival je cvijeća na početku proljeća, pa središte mjesta vrvi od đeranija, kraljice istarskih balkona, raznih boja i sorti. Kupuju se jagode, fuksije, u trendu su begonije, a traženo je začinsko bilje poput bosiljka i mente za kojim se interes uvijek probudi s proljećem.

- Uvijek gledamo ponuditi nešto novo, da to ne budu samo klasične đeranije, pa radimo cvjetne aranžmane ili ovakve ukrasne vazice u bojama. Sada su atraktivne begonije i vodenica. Nje doduše još nema, ali probat ćemo je ove godine izgurati u prvi plan, kaže nam Nada Cenin-Orlić, uzgajivačica iz Vodnjana koja je biljke izlagala svih deset godina Fešte od rožic. Za tu ju je vjernost organizatorica Mirjana Brickweg iz udruge Ideja Lux nagradila i zahvalnicom na svečanosti otvaranja u petak. Cenin-Orlić dugo opstaje u ovom poslu, mada posjeduje tek 600 kvadrata pokrivene površine. Uzgoj ukrasnog bilja nije samo kopanje i presađivanje, već uzgajivači, saznajemo, moraju pokazati i kreativnost.

- Ja sam stari proizvođač, a sve je više mladih koji traže svoje mjesto na tržištu. Moja obitelj nije veliki proizvođač, ne radimo ništa za masovnu proizvodnju, pa zato gledam imati specifične stvari. Svake godine odlazim u Njemačku i Nizozemsku da vidim što oni rade, što je sada kod njih u trendu i ono što nam je interesantno pokušavam prenijeti ovdje, iako je njihova klima bitno drugačija, kaže Cenin-Orlić. Za kraj razgovora poručuje nam da je izuzetno zadovoljna sajmom, ali i prodajom - da nije tako ne bi dolazila. U ove proljetne dane, osim ukrasnog bilja, tražene su i brojne sadnice začina i povrća, a kupcima kao da najviše srce zatitra na široku ponudu pjantina pomidora. Valjda još uvijek traže onaj izvorni okus rajčice u kojima su guštali u djetinjstvu i mladosti, a koji je danas tako teško naći. Nudi se volovsko srce, duguljasta rajčica za pelate, slatki mali cherry pomidori... Proizvođači garantiraju da će, po cijeni od dvije kune i kusur, sadnica dati upravo one plodove koje su kupci kupili. Naime, u Savičenti nije na cijeni bespoštedna igra kupnje i prodaje - tijekom sajma gotovo svi će uzgajivači rado dati savjet kako tretirati određenu biljke. I Ivica Krklec iz Vidovca iz okolice Varaždina, koji već cijelo desetljeće dolazi na sajam u Svetvinčenat, spreman je porazgovarati koju biljku gdje kako i kada saditi te kako je održavati.

- Kada smo prvi put dolazili znali smo da je Savičenta malo mjesto, bili smo skeptični, ali pokazalo se odličnim sajmom. Zadovoljan sam prodajom, odličan je ambijent, samo riječi hvale za organizatore, kaže Krklec koji s bratom uzgaja ljetnice i trajnice na 5.000 kvadrata pokrivene površine. Kao zanimljivost u njegovoj izdašnoj ponudi nalazimo dalmatinski buhač. Riječ je o biljci koja se nekada masovno koristila kao efektan insekticid s juga, posebno uzgajan na otocima, koji su prije šest, sedam desetljeća iz poljoprivrede izgurala opasna umjetna sredstva. Na mala ga je vrata vratila popularizacija ekološke proizvodnje.

- Putujemo na sve jače sajmove cvijeća od Istre do Dalmacije i to nam je jedini vid prodaje. Sva sreća da su ljudi i u ovoj krizi spremni si priuštiti lijepo i zdravo bilje u svojim kućama i vrtovima, zaključuje Krklec dok šeta među sadnicama lavande i pustinjske ruže.

Sve u znaku rožica

U Savičenti je od petka do jučer sve bilo u znaku cvijeća - čak su i djeca vrtića Balončić i osnovci iz Svetvinčenta i Juršića izveli programe odjeveni u cvjetne aranžmane. Tijekom tri su dana održavane razne kreativne radionice, čak i demonstracija streličarstva povijesne udruge Kaštel. U tom je starom zdanju u petak otvorena i zajednička izložba Rajka Ivoševića i Anđela Cvjetkovića, članova ULIKS-a iz Pule s dugim stažem zabilježenim na slikarskom platnu. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Danilo MEMEDOVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter