Potražuju 40 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Kaznena odgovornost za prevarante iz Vegrada", "Iza glamura i sjaja Vegradova prijevara" i "Želimo naše mukom zaradene pare prije nego propadnemo" samo su neki od natpisa na transparentima u rukama prosvjednika - predstavnika tridesetak firmi iz Umaga i Medimurja koje su gradile luksuzni kompleks Kempinski Adriatic, a kojima posao još nije placen do kraja.

Svi zajedno, procijenili su na današnjem prosvjedu pred novinarima u Crvenom Vrhu ispred golfske klupske kuce, od slovenskog Vegrada iz Velenja, tvrtke koja je bila glavni izvodac gradnje hotela i golfske kuce, potražuju ukupno oko 40 milijuna kuna.

Ni lipe nisu vidjeli vec više od godinu dana, a kompleks je uz veliku pompu otvoren lani u kolovozu. Tvrde da su dva dana nakon svecanog otvorenja poslali dopis tadašnjem predsjedniku države Stjepanu Mesicu, koji je na inauguraciji kao glavni gost presjekao vrpcu, ali nije im odgovorio niti je išta poduzeo da bi im pomogao.

Nakon što su prosvjednici objasnili da su poduzeli sve legalne postupke da namire svoja potraživanja, ali ništa nije uspjelo, na skupu se nešto kasnije pojavio i direktor Vegrada Matej Košic, u pratnji tjelohranitelja, koji im je dao nadu, premda jako slabu, da ce dugovanja - ili barem dio - podmiriti.

No, rekao je, još imaju otvorena pitanja s investitorom Skiper hotelima, tvrtkom-kceri Rezidencije Skiper. Rekao je da su i sami u problemima zbog recesije te da su obje njihove firme koje su za gradevinske poslove otvorili u Hrvatskoj - u blokadi.Medutim, prije no što je došao Košic, prosvjednici su novinarima rekli da su tog jutra od Rezidencije Skiper dobili na uvid svu financijsku dokumentaciju iz koje je vidljivo da Skiper Vegradu ne duguje ama baš ništa.

O svemu su, kako su izvijestili novinare, obavijestili i aktualnog predsjednika dr. Ivu Josipovica, koji je u okviru svojih ovlasti poduzeo odredene mjere i zatražio od nadležnih ministarstava ubrzanje postupka. Prosvjedom su željeli da svi saznaju što im se dogodilo, ali htjeli su i poslati poruku inertnim pravosudnim tijelima da odmah uzmu u proceduru njihove predmete. Prozvali su sve državne institucije - od Sabora do Vlade i ministarstava - da loše rade svoj posao te da ništa nisu ucinile da zakonodavstvo i represivni sustav budu u funkciji zaštite vjerovnika, a ne da štite dužnike.

Glas Istre je o ovom problemu vec pisao lani potkraj travnja, kada je tvrtka Umag gradnja - koja ni danas nije uspjela naplatiti šest milijuna kuna potraživanja, starih tri godine, za zemljane radove i koja 16 mjeseci nije dala placu svojim radnicima - prijavila Vegrad USKOK-u. Taj su clanak prenijeli i slovenski mediji, koji se cesto bave tamošnjim Vegradovim poteškocama.


Podijeli: Facebook Twiter