Potražnja za hrvatskim obveznicama veća od ponude

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potražnja za novim hrvatskim euroobveznicama na američkom tržištu bila je višestruko veća od ponude, pa su prinosi na 10-godišnje euroobveznice u vrijednosti 1,5 milijardi dolara na donjoj razini očekivanoga raspona.

Nakon što je u utorak završen plasman izdanja, cijena nove hrvatske euroobveznice određena je na 99,054 posto nominalnog iznosa, a nosi kupon od 5,5 posto.

- Desetogodišnje izdanje, kojim će država prikupiti 1,5 milijardi dolara, izdano je uz prosječan prinos od 5,625 posto i kupon od 5,5 posto, što je na donjoj granici raspona ponuda. Ponude su višestruko premašivale iznos koji je u konačnici prihvaćen, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u bilješci klijentima.

Potražnja za obveznicama bila je, prema neslužbenim informacijama, pet puta veća od ponude, što je omogućilo niži prinos u odnosu na preliminarnu cijenu od 5,875 posto.

Zbog ciparske krize, koja je narušila stabilnost tržišta kapitala posljednjih tjedana, i nedavnog smanjenja kreditnog rejtinga Hrvatske od agencija Standard & Poor's i Moody's, procjene prinosa novog izdanja kretale su se u širokom rasponu.

Analitičari Hypo Alpe Adria banke procjenjivali su, primjerice, da će se prinosi kretati između 5,5 i 5,7 posto.

- Možemo reći da je ovo uspješno izdanje, s obzirom na ciparsku krizu i nedavno smanjenje kreditnog rejtinga Hrvatske. Dobro je i to što na ovo izdanje nismo platili posebnu premiju, što je dosad znao biti slučaj, kaže Hrvoje Stojić, voditelj odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke, te dodaje da je cijena novog izdanja u trgovanju već porasla 150 baznih bodova.

Prinos novog izdanja je 110 baznih bodova viši u odnosu na najbližu usporedivu rumunjsku obveznicu, no istodobno je prinos nove obveznice niži za 34 bazna boda u odnosu na mađarski 10-godišnji prinos, navode analitičari Hypo Alpe Adria banke u bilješci klijentima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter