Potraga za tartufom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sajam tartufa i domacih proizvoda, smotra i revija pasa, kombinacija mountain bikea i trekkinga, mala škola kuhanja? Sve to, i puno više, ceka one koji kraj tjedna odluce provesti u Buzetu na jesenskoj manifestaciji koja se pod nazivom Vikend istarskih tartufa održava devetu godinu zaredom.

- Manifestacijom nastojimo produžiti turisticku sezonu i gostima koji borave u Istri pružiti atraktivan sadržaj, rekla je direktorica buzetske Turisticke zajednice Nada Prodan Mrakovic.

U Vikend istarskih tartufa u subotu u 9 sati uvodi "Lov na tartuf" - kombinacija trekkinga, odnosno orijentacijskog trcanja i MTB-a, u kojem sudjeluje 35 ekipa iz Hrvatske i Slovenije, u trima kategorijama. Obilježit ce se time ujedno kraj sezone pustolovnih utrka u Hrvatskoj, istaknuo je Alen Paliska iz labinskog SRK-a Alba. Utrka se odvija na relaciji Buzet - Hum, trajat ce otprilike sedam sati, a simbolicki tartuf trebat ce pronaci u jednom kanjonu, na 30-ak metara dubine.

U subotu u 11 sati pocinje smotra i revija pasa. Ocekuje se 70-ak pasa, ne samo iz Buzeta, vec i iz istarskih kinoloških društava, ali i iz Rijeke, Opatije i Kopra. Smotra pasa ocjenjivat ce se po FCI pravilima pa mogu pristupiti samo psi s rodovnicama, dok reviji mogu prisustvovati svi psi, i oni bez rodovnice, a bit ce podijeljeni u tri skupine: veliki, srednji i mali, rekao je predsjednik Kinološke udruge Buzet Aleksandar Kružic.

U subotu i nedjelju od 11 do 19 sati u velikom šatoru u Mašimovoj škuji, površine oko 600 cetvornih metara, moci ce se degustirati i kupiti tartufi i domaci proizvodi poput meda, sira, pršuta, maslinovog ulja, vina, rakija, marmelada. Od 12 do 19 satije "Buzet na pjatu", predstavljanje buzetskih ugostitelja - u subotu je to konoba Most, a u nedjelju Hotel Fontana.

U subotu u 16.30 sati svoju kulinarsku umješnost odmjerit ce novinari. Novost je Mala škola kuhanja s kuharom Goranom Jambrošicem. Zainteresirani posjetitelji moci ce besplatno pripremiti neko jelo s tartufima, skupocjenom gljivom kojoj pripisuju i afrodizijacka svojstva.

Na sajmu ce prvi put sudjelovati proizvodaci iz zbratimljene opcine Quattro Castella s tipicnim proizvodima svoga podneblja, sirom parmezanom, mortadelom i vinom od sorte grožda lambrusco. Program ce upotpuniti pokazno traženje tartufa, kutak za djecu i glazbeni sadržaji. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter