Potraga za skrivenim dukatima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Naslušali smo se na Jazzbini zvukova istocnog Balkana u vrlo uspješnim izvedbama raznih bendova a konacno se netko sjetio da se mogu iskoristiti elementi hrvatske tradicijske glazbe. To je ucinio kvartet Borna Šercar's Jazziana Croatica koji je nastupio u Rock caffeu.

Njihov nastup bio je nešto poput otkrivanja dukata sakrivenih negdje na tavanu starih kuca ili zakopanih u vrtu, s tim što ti dukati kada ih Šercar i kolege uzmu u ruke dobivaju novi sjaj. To nisu samo obrade, to su nove pjesme.

Nedostajao je u ekipi gitarist Ante Gelo, ali tu su saksofonist Vojkan Jocic, klavijaturist Zvjezdan Ružic te Tihomir Hojsek koji svira elektricni kontrabas.

Izvedbu Thompsonove "Bojna Cavoglave" koja se kod njih naziva "Battalion", mogli bi nazvati i kuriozitetom s obzirom na notornost ove pjesme. No kada Borna Šercar i prijatelji to izvode zvuci sasvim pristojno, oslobodeno svih ideoloških fusnota, kao instrumentalni blues u kojem poznati marševski ritam daje Hojsekov kontrabas, a lijepu aranžiranu melodiju kreira Jocic sa saksofonom.

Bend poseže i u riznicu domace klasicne glazbe, poput jedne skladbe Blagoja Berse, a imaju na repertoaru i nešto autorskih kompozicija, opet nadahnutih glazbenom tradicijom s podrucja Hrvatske poput skladbe "Lindo" koju je složio Ružic. Bend je uglavnom izvodio stvari s Porinom nagradenog albuma "A Little Book of Notes".

S ovim je Jazzbina zakljucila ovogodišnju sezonu, ali serija koncerata nastavlja se vec iduce srijede nastupom Art Pollution Trija iz Rijeke. (Napisao i snimio M. RADIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter