Potraga za idealnom haljinom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U hladnim danima kad puše bura haljine nam nisu ni na kraj pameti. Ali, dani su sve duži, polako ce se poceti osjecati miris proljeca i napokon necemo morati biti umotani u nekoliko slojeva odjece. Stoga vas podsjecamo na haljine, koje su dušu dale kad je toplo i kad želimo istaknuti svoju ženstvenost.



Zadnjih nekoliko godina haljine su opet ušle u naše ormare. I ono najvažnije - za svaku od nas postoji idealna haljina. Samo je treba pronaci u tom bogatstvu materijala, krojeva, boja i uzoraka. Haljine nam mogu pomoci da istaknemo naše adute i prikrijemo nedostatke.

Ako imate šire bokove, neka naglasak bude na gornjem dijelu, na primjer na dekolteu. U slucaju da imate jace ruke, izbjegavajte haljine bez rukava ili se oboružajte laganim svilenim šalom. Krupnija grada traži jednostavan kroj i materijale koji lijepo padaju i nigdje ne stežu.

Topli dani asociraju na boje i na šarenilo pa ima mnogo upravo takvih haljina. Šareni uzorci najviše vole jednostavne krojeve, da se ne bi "tukli" ekstravagantni kroj i zanimljivi uzorci. Materijal može biti pamuk, lagani pamucni muslin, žersej, viskoza, svila ili njihova mješavina. Ne treba zaboraviti ni na lanene haljine, koje cak i kad su jako izgužvane izgledaju - super.



Haljine vole sitnije ili krupnije cvijece, ali i pomalo psihodelicne uzorke kao i zanimljive geometrijske šare. Mogu biti vrlo nježne i podsjecati na slikarske akvarele ili nalikovati na djecje crteže, a mogu i biti spoj na prvi pogled nespojivih dezena ili boja.

Primjerice, jarko žute i crne ili tirkizne na žutoj podlozi. Ipak, kao da je cvijece i dalje najomiljenije. Tu je dovoljno iz prirode (pokušati) kopirati boje i oblike, a inspiracije nikada nece ponestati.

Haljine su dušu dale i za prezentiranje umijeca baratanja škarama, iglom i koncem. Pripijenog gornjeg dijela, s ili bez naramenica, uske u struku i bogatog donjeg dijela, pa i nošene s podsuknjom koja viri ili tek nadopunjene volanom na dnu, kao da nas podsjecaju na neka davna vremena.

Za one cija grada nije takva da si mogu dopustiti ovakav kroj, na raspolaganju mogu biti haljine bez rukava, okruglog ili V izreza, koje su rezane iznad ili tek malo ispod grudi, odakle se šire u bogatim naborima, a zanimljiva može biti i igra bojama. Iako su haljine uglavnom kratke (daleko iznad koljena), dužinu prilagodite stasu, godinama i svojoj osobnosti.



Ako ste ljubiteljica crne boje, nema problema. Crnih haljina nece manjkati ni usred ljeta. Crna mreža jedna je od fora ovogodišnje mode, kao i transparentnost, gdje ce crna posebno doci do izražaja. S druge strane, proljece i posebno ljeto gotovo su nezamislivi bez bijele odjece. I ne zaboravite na haljine od laganog jeansa.


Podijeli: Facebook Twiter