Potraga za fažanskim blagom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Potraga za izgubljenim blagom Fažane" naziv je novog projekta tamošnjeg TZ-a u kojem sudjeluju fažanski djecji vrtic, osnovna škola i Društvo Naša djeca te valbandonski vrtic More i fažanski župni ured.

Projet je zapoceo danas na Župnom trgu, gdje su mališani iz spomenutih vrtica, škole te DND-a, mnogi prigodno maskirani u gusare, pronalazili znamenitosti Fažane pomocu djecje turisticke karte koju je tiskao TZ. Na karti, izdanoj u tisucu primjeraka na hrvatskom, talijanskom, engleskom i njemackom jeziku oznacena su materijalna i nematerijalna dobra, prirodne znamenitosti znacajne za povijest i kulturu Fažane te su postavljena pitanja o njihovom znacaju.

Na karti su oznacene rimska tvornica amfora, Madonetta, sakralna zbirka, šterna, najkraca ulica Fažane, crkva sv. Kuzme i Damjana, batana, masline, lovor, ružmarin, brnistra i hrast plutnjak.

- Željeli smo djeci otkriti povijesnu jezgru i vrijednosti Fažane. Cilj su prezentacija i turisticka valorizacija, a ovim projektom želimo privuci najmladu skupinu turista. Svaka skupina djece koja je sudjelovala u pripremi projekta obuhvatila je po jedan sadržaj - rimski period, sakralnu zbirku, crkvicu, ili pak biljke, rekla je direktorica fažanskog TZ-a Melita Perokovic.

Karte, koje su oslikala djeca, namijenjene su najmladima, uzrasta do 10 godina, Fažancima i turistima koji ce ih tijekom turisticke sezone moci dobiti u fažanskom turistickom uredu. Djeca ce uz tiskanu kartu obilaziti oznacene sadržaje i otkrivati tražene odgovore, a TZ planira na lokacijama uz te sadržaje postaviti infoploce turisticke signalizacije. Nakon svih pronadenih odgovora, svako dijete u Turistickoj zajednici dobit ce diplomu i medalju s oslikanim motivima Fažane.

Projekt ce se tijekom cijele godine provoditi i individualno jer ce karte biti dostupne u TZ-u, turistickim agencijama u Fažani te vecim turistickim subjektima ili organizirano za vrijeme održavanja vecih manifestacija, kad ce se u sklopu projekta održavati tematske radionice, dok ce za Uskrs biti organizirana i potraga za uskrsnim jajima te izložba djecjih radova nastalih u sklopu projekta.


Podijeli: Facebook Twiter