Potraga za Boeingom: Opet otkriveni sumnjivi predmeti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kineski zrakoplov koji sudjeluje u potrazi za Boeingom Malaysia Airlinesa koji je nestao 8. ožujka otkrio je objekte koji su ocijenjeni "sumnjivima" u južnome dijelu Indijskog oceana, javila je u ponedjeljak agencija Xinhua (Nova Kina), dok su australske vlasti koje koordiniraju potragu objavile da se potraga intenzivira te da se provjerava svaki mogući trag.

Vojni zrakoplov Iljušin-76 koji je registrirao "sumnjive predmete" kineske vlasti su angažirale u sklopu potrage za nestalim malezijskim zrakoplovom u koju je uključen veći broj zemalja. Više zemalja među kojima Kina i Australija do sada su satelitom detektirale prisustvo mogućih ostataka u glavnoj zoni potrage za zrakoplovom na letu MH370, u području oko 2.500 km od obala Australije.

Francuski satelit također je locirao moguće ostatke koji plutaju u južnom dijelu Indijskog oceana, no izvan zone u kojoj se odvija potraga, objavile su u ponedjeljak ujutro australske vlasti.

Boeing 777 na letu MH370 između Kuala Lumpura i Pekinga nestao je 8. ožujka s 239 putnika od kojih su dvije trećine bili Kinezi.

Istodobno, australske vlasti objavile su u ponedjeljak da se u južnome dijelu Indijskog oceana intenzivira potraga u koju je uključen veći broj zrakoplova i vojnih brodova, nakon što je iz više izvora dojavljeno otkrivanje mogućih ostataka. Australija, koja koordinira operacije na tom području, objavila je u ponedjeljak da ide slijedom svakog dojavljenog traga u lociranju zrakoplova prije najavljenog pogoršanja vremenskih uvjeta.

Američka mornarica je u ponedjeljak ujutro objavila da je u područje u kojem se odvija potraga poslala sustav za otkrivanje crnih kutija. Riječ je o mjeri opreza, rekao je u elektroničkoj poruci zapovjednik William Marks, glasnogovornik američke 7. flote. Ako se potvrdi da locirani predmeti predstavljaju ostatke nestalog zrakoplova taj sustav TPL25 (Tower Pinger Locator System) bit će dodatni adut u pokušaju mogućeg lociranja crnih kutija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter