Potpuno je logično biti panker na ovim prostorima

Goblini ponovno u Puli nakon koncerta 2011. godine
Goblini ponovno u Puli nakon koncerta 2011. godine

Dvodnevnim glazbenim događajem "Do It With Others", koji će se održati večeras i sutra u dvorištu Rojca, obilježit će se završetak prvog ciklusa EduSplasha 2017. - multimedijske platforme za edukaciju. Večerašnji program od 21 sat do 4 sata iza ponoći, uz slobodan ulaz, posvećen je pulsko-istarskoj 'bass' sceni, a reggae/dub/dubstep ritmove prezentirat će Pulap Reggae Station, Bass Experience (Jan Becele & Richo), Proove & Dega, Vibrations Addict, Dub Jahneers i Luka Selecta.

Sutra će na istoj lokaciji od 21 do 4 sata iza ponoći, uz cijenu ulaznice od 40 kuna, koncert održati Goblini, poznata punk-rock grupa iz Srbije, a uz njih će iste večeri nastupiti i tri pulske grupe - The Blackbellis, Ovrha i Kani Bastardi.

Uoči pulskog nastupa Goblina, razgovarali smo s basistom Vladislavom Kokotovićem.

- U Puli ste zadnji put (a to je bio vaš premijerni nastup u Puli i Istri) svirali u ljeto 2011. u klubu Uljanik na festivalu Viva la Pola. Tada je vaš dojmljiv, energičan nastup ispratilo puno vaših fanova. U kakvom vam je sjećanju ostao taj pulski nastup?

- Pa zar je već toliko vremena prošlo? Da, sjećam se te svirke. Odličan provod i nama i publici, naročito nama kojima je svirati u Puli bila jedna od najvećih želja još od nastanka benda.

- Sudjelovali ste i na kompilaciji "Za tebe - Tribute to KUD Idijoti". Izjavili ste da su vam KUD Idijoti puno značili dok ste bili klinci, posebno kad je izašao album "Glupost je neuništiva", a izašao je 1992., kad je i vaš bend osnovan. U počecima ste na svojim koncertima svirali i pjesme KUD Idijota. Koje?

- Svakako KUD Idijoti su bend koji je obilježio nastanak Goblina i njihov album koji je u ono bolesno doba rata svima nama značio da na onoj drugoj strani ljudi su ljudi. Ma gotovo sve pjesme smo skinuli i svirali na probama, a na koncertima "Marjana", "Minijaturu", "Za tebe", "Kad sunce opet zađe"...

- Sredinom 90-ih slušalo vas je i dosta ovdašnjih pankera, koji su već nekako dolazili do vaših kazeta. Kako je tada izgledala njihova distribucija?

- Zaista ne znam kako je to dospijevalo do Pule. Kod nas su pirati radili sve što je izlazilo u Hrvatskoj, tako da smo imali informacije o svemu što se dešava.

- Je li vaš treći album "U Magnovenju" iz 1996. (na kojoj se nalazi i jedna od vaših najpoznatijih pjesama "Ima nas") vaš najuspješniji album?

- Ne znam da li je najuspješniji, ali svakako se poslije tog albuma zaista čulo za bend; počeli smo svirati na sve više koncerata.

- Posljednji, peti studijski album "Roba s greškom" objavili ste prije četiri godine. Kad se može očekivati novi album?

- Stvarno nemamo nikakve rokove i kad će album izaći nitko ne zna. Trenutno imamo velikih problema s Golubovim slobodnim vremenom. Treba nam desetak dana da smo svi zajedno i da završimo gomilu demo snimaka koje smo napravili zadnje dvije godine.

- Vaš je frontmen Branko Golubović Golub na humanitarnom radu u Etiopiji (prije toga i u Afganistanu, Šri Lanci, Pakistanu) , a i ostali članovi ne žive samo u Šapcu nego u Batajnici i Subotici. Kako izgleda kreativni proces u stvaranju novih pjesama (a i probe) u takvoj situaciji?

- Imamo mali studio i u njemu se sastajemo jednom mjesečno, a onda te snimke šaljemo Golubu koji na te matrice otpjeva nešto, pa nam vraća nazad. Ipak, najbolje se stvari dešavaju kad smo svi zajedno.

- Što danas znači biti panker, u glazbenom, ali i u društvenom smislu?

- Na ovim prostorima zaista imamo privilegij da su nam politika, ekonomija, društvo neiscrpni izvor inspiracije. Imaš se protiv čega boriti tako da je biti panker potpuno logično i u muzičkom i u društvenom smislu.

- Iza vas je 25 godina djelovanja benda, iako je 2001. nastupila devetogodišnja pauza. Koji su za vas najbolji ili ključni trenuci benda od 1992. do danas?

- Ponovno okupljanje svakako je najveća stvar koja nam se dogodila jer vratilo ti se nešto za što si mislio da je odavno izgubljeno.

- U subotu nastupate u dvorištu Rojca. Što može očekivati vaša publika na tom nastupu?

- Prvi pravi koncert Goblina u Puli. Svirka od minimum dva sata, presjek cijele karijere i zajedničko pjevanje do jutra.

"Turneja u magnovenju"

Goblini su nastali 1992. godine u Šapcu. Bend su osnovali gitarist Alen Jovanović, basist Vladislav Kokotović i pjevač Branko Golubović Golub. U karijeri su objavili pet studijskih albuma -"Goblini" (1993), "Istinite priče 1.deo" (1994), "U Magnovenju" (1996), "Re-Contra" (1999) i "Roba s greškom" (2013) - dva koncertna izdanja "Live in KST" (1995) i "Turneja u magnovenju" (1998), kao i kompilacijsko izdanje "Najbolje priče" iz 2004. godine. Posljednji koncert prije dužeg prekida rada Goblini su odsvirali 7. lipnja 2001. u Zagrebu, a nakon devetogodišnje pauze obnovili su rad sredinom 2010.godine. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter