Potpredsjednik HNS-a Istre protiv koalicije s IDS-om

Darko Kranjčić (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Darko Kranjčić (G. ČALIĆ ŠVERKO)

"Odbacujem sramotnu odluku Predsjedništva istarskog HNS-a o potpisivanju koalicijskog sporazuma i zajedničkom nastupu sa IDS-om na izborima za Županiju i Grad Pulu te o podršci IDS-ovom kandidatu za župana Valteru Flegu", izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare Darko Kranjčić, član Središnjeg odbora HNS-a i potpredsjednik županijskog HNS-a.

Pozvao je članstvo istarskog HNS-a da također odbaci "sramotan" sporazum s IDS- om, jer se, kako je rekao, radi o trgovačkom sporazumu bez demokratskog utjecaja članova HNS-a, kojim je osobni interes stavljen ispred interesa svih birača HNS-a u Istri.

- Ne želimo biti sluge IDS-a jer smo politički jači, naš cilj su koalicije s partnerskim odnosom koji se temelji na povjerenju, uvažavanju i toleranciji za dobrobit svih građana Istre, izjavio je Kranjčić.

Oštro se obrušio na dio stranačkog vodstva u Istri.

- Svu krivicu ovakve sramotne odluke snose prodane duše trgovačke vrhuške županijske organizacije HNS-a: predsjednik Veljko Ivančić i posebno potpredsjednik Alen Damjanić, IDS-ov pulski agent ubačen u HNS. Na žalost i na iznenađenje mene i članova istarskog HNS-a od kojih sam proteklih dana dobio preko sto poziva, upravo su oni užurbano donijeli odluku o koalicijskom sporazumu s IDS-om na osnovu jednog sastanka, a bez prethodnog ozbiljnog razgovora sa predstavnicima drugih stranaka, rekao je Kranjčić.

Također navodi da je Ivančić izjavom da se u svim gradovima i općinama koalira s IDS-om prekršio Statut (članak 19.) koji govorio o samostalnom odlučivanju podružnica. - Prvotni naputak HNS-ove središnjice bio je davanje podrške Damiru Kajinu i potpisivanje koalicijskog sporazuma sa SDP-om. Stav je bio i da se razgovara sa svim strankama u Istri prije zaključivanja konačnog sporazuma, što nije učinjeno, izjavio je Kranjčić.

Obznanio je da osobno podržava listu Damira Kajina, kandidata za istarskog župana, borca za jednaka prava malog čovjeka u Istri, kao i široku koaliciju na čelu sa SDP-om, HNS-om, HSU-om i HSLS-om i ostalima. Ustvrdio je da tako razmišlja preko 70 posto HNS-ovih članova i birača u Istri.

Na pitanje novinara je li na pomolu raskol u istarskom HNS-u, Kranjčić je odgovorio: - Ne možemo govoriti o raskolu već se radi o pravu na liberalno - demokratsko opredjeljenje svakog člana HNS-a. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter