Potpredsjednik godišnje košta 36.000 kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekima 300 kuna mjesecno ne znaci ništa, ali, posebno sada, nije isto imati nula ili 3.600 kuna godišnje. Prema odluci koju je Županijska skupština donijela u ožujku 2006., uveden je mjesecni paušal od 300 kuna, naknada po sjednici povecana je sa 600 na 700 kuna, dok predsjednik skupštinskog radnog tijela dobiva 400, a clanovi 300 kuna po sjednici.

Za predsjednika Skupštine od prosinca 2001. uvedena je mjesecna naknada 2.500, a za dva potpredsjednika po 1.500 kuna. Isplata je po odboru pa, ako je jedan vijecnik clan dva odbora, dobiva dvije naknade, ali jedan putni trošak kada su odbori istog dana.

Sve su to neto iznosi na koje se placaju porezi, doprinosi i prirezi, što znaci da se iz županijskog proracuna za naknade isplacuje dvostruko veci iznos. Vijecnicima se placaju i putni troškovi.

Na medustranackom kolegiju Županije u svibnju je zakljuceno da ce se smanjivati naknade. Županijske službe dobile su zadatak da analiziraju visinu naknada i izrade prijedlog izmjena s više varijanti. Za to ocito treba još vremena jer naknade nisu na dnevnom redu Skupštine 28. lipnja.



U županijskom proracunu je 1,78 milijuna kuna planirano za predstavnicko tijelo, od cega 1,13 milijuna za naknade. Do kraja svibnja za naknade je isplaceno 269 tisuca kuna zbog rjedeg zasjedanja (bile su cetiri skupštine).

Štedi se i silom zakona jer saborski zastupnici koji su i županijski vijecnici (Dino Kozlevac i Furio Radin) ne primaju naknadu, pa tako ni predsjednik Skupštine. Time se godišnje uštedi 30 tisuca kuna predsjednicke naknade i još 7.200 kuna od naknada za ta dva vijecnika i zastupnika. Funkcija potpredsjednika Skupštine donosi Silviju Brunelliju i Vladi Iveticu godišnje po 18 tisuca kuna neto.

Prozivka vijecnika, prema kojoj se isplacuju naknade, obavlja se na pocetku skupštine. Kvorum se naknadno provjerava samo ako to netko zatraži, što je prava rijetkost. Broj vijecnika na kraju skupštine, koja u prosjeku traje cetiri i pol sata, manji je, posebno kada se radi o oporbi, jer su vijecnici pozicije puno discipliniraniji. Za svecane sjednice Županijske skupštine (u ovom sazivu od 11 sjednica dvije su bile svecane) naknada se uplacuje svima iako se na licu mjesta nastoji tocno provjeriti tko je došao. (S. BENIC)

Vukovarsko-srijemska županija
Predsjednik Skupštine ima mjesecnu naknadu 8.200, a potpredsjednik 1.800 kuna. Po skupštini vijecnici dobivaju tisucu, a predsjednici radnih tijela i predsjednici Kluba vijecnika 1.200 kuna (sve su to bruto iznosi). Clanovi radnih tijela imaju naknadu od jedne dnevnice ako dolaze iz drugih mjesta, odnosno pola dnevnice ako žive u Vukovaru, s tim da tu naknadu ne dobivaju ako isti dan zasjeda Županijska skupština. Od Marijane Matanovic iz tajništva Županije saznajemo da planiraju smanjiti naknade i iznova ih, kao nekad, isplacivati mjesecno bez obzira na održavanje skupštine.

Primorsko-goranska županija
Mjesecnu naknadu cini umnožak osnovice (prosjecno isplacena bruto placa zaposlenih u Republici u prethodnoj godini) i koeficijenta (predsjednik Skupštine 1,4, potpredsjednik Skupštine i predsjednik Kluba vijecnika 0,5 te vijecnik 0,4). Vijecnici clanovi radnog tijela imaju koeficijent 0,1, a predsjednici radnih tijela 0,15, s tim da dobivaju bruto naknadu za prisustvo u samo jednom odboru. Predsjednik i potpredsjednik Skupštine ne dobivaju naknadu za rad u radnim tijelima Skupštine. Tajnik Skupštine Davor Mihelcic kaže da za sada ne planiraju promjene naknada, a postojece su utvrdene 2005., dok je 2006. osnovica promijenjena (prije je to bila placa u Primorsko-goranskoj županiji).

Zagrebacka županija
Odluka o naknadama datira iz 1999. Bruto naknada je mjesecna i za predsjednika Skupštine (koji je volonter) iznosi 65 posto osnovice (prosjecna placa u upravnim tijelima Zagrebacke županije) s koeficijentom 5,7, koliko bi imao profesionalni predsjednik Skupštine. Za potpredsjednika Skupštine (isto volontera) to je 45 posto osnovice za koeficijent 5,5, a vijecnici dobivaju bruto naknadu od 80 posto osnovice. Clanovi radnih tijela dobivaju 40 posto osnovice po sjednici radnog tijela. Dubravka Kravos, tajnica Županije, kaže da ce se naknade mijenjati jer je upravo izašla Vladina uredba o klasifikaciji radnih mjesta u lokalnoj i podrucnoj (regionalnoj) samoupravi.


Podijeli: Facebook Twiter