Potpredsjednica vlade Srbije otkazala posjet Zagrebu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednica srbijanske vlade za eurointergracije Suzana Grubješić otkazala je posjet Zagrebu planiran za 27. studenog i kazala u ponedjeljak da je takvu odluku donijela jer ozračje u Hrvatskoj nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima "nije povoljno po Srbe i Srbiju".

Ona je u jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije izjavila da joj "ne bi bilo ugodno sada ići u Zagreb" na ranije dogovoreno produženje Protokola o suradnji u području eurointegracija.

"Nije sada ni vrijeme, ni prilika, ni atmosfera. Meni ne bi bilo prijatno da tamo budem i produžavam Protokol o suradnji u oblasti europskih integracija u takvoj jednoj lošoj atmosferi po Srbe i Srbiju", rekla je Grubješić RTS-u.

Protokol o suradnji u oblasti europskih integracija, potpisan je 2009. godine i vrijedi do svibnja 2013.

"Imajući u vidu okolnost da je ovakva presuda donesena, mislim da bi bilo besmisleno da idem u Zagreb i produžavam taj protokol. Pošto on važi do svibnja naredne godine, u tom protokolu će se neke tehničke stvari i dalje obavljati", objasnila je srbijanska potpredsjednica vlade za eurointegracije.

Ona je navela da je "legitimno pitanje" je li nakon oslobađajuće presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču Haaški tribunal ostvario jednu od svojih svoju uloga - da pridonese pomirenju i regionalnoj suradnji.

"Ja mislim da nije. Sve to nije uradio ili bar ne u onoj mjeri u kojoj se očekivalo. Posljedica te presude je rast nacionalizma i u Hrvatskoj i u Srbiji", kazala je Grubješić. Ona je rekla da "razumije emocije", ali da se emocije trebaju stišati i u svemu "pronaći interes i maksimum koji se u datim nepovoljnim situacijama pruža".

"Ono što sada možemo jest da sređujemo naše dvorište, provodimo reforme, borbu protiv korupcije, reforme u pravosuđu, ekonomske reforme", istaknula je potpredsjednica srbijanske vlade i naglasila da zbog odluke Haaškog tribunala u Srbiji "nema nikakvog preispitivanja u pogledu daljeg puta ka Europskoj uniji" niti odustajanja od dijaloga s Prištinom.

Predsjednik Opće skupštine Ujedinjenih naroda (OS UN) i bivši ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić zakazao je za 10. travnja iduće godine javnu raspravu u OS UN-a o ulozi međunarodnih ad hoc kaznenih tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja među narodima ocjenivši da je oslobađajućom presudom hrvatskim generalima "nanesen udarac ugledu UN", izvijestile su u ponedjeljak beogradske agencije i mediji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter