Potpore za vrt u Štigliću, čišćenje mora i virtualni svijet

Norijada u Puli (M. ANGELINI)
Norijada u Puli (M. ANGELINI)

"Agathin vrt" pulskog Doma za starije osobe Alfredo Štiglić, "Smeće u vreće - more to neće" Ronilačkog kluba Meduza iz Pule, "Vaterpolo turnir - Zarečki krov 2017." pazinskog društva Veliki mali čovjek i "Korak ispred - vodič kroz virtualni svijet za roditelje 21. stoljeća" pulskog društva Kontakt nazivi su građanskih akcija koje su dobile pojedinačne potpore od 7.500 do 10.000 kuna na natječaju Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva Istarske županije.

Odobrene 162 tisuće kuna

Natječaj pod nazivom "Naš doprinos zajednici" trajao je od sredine travnja do sredine svibnja i bio je raspisan u pet županija i to Istarskoj, Primorko-goranskoj, Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Krapinsko-zagorskoj. Iz Zaklade poručuju da su se mogle prijaviti akcije kojima se želi riješiti konkretan problem u lokalnoj zajednici i tako povećati kvaliteta života građana.

Odluka o financiranju akcija donijeta je u lipnju ove godine kada je odobreno ukupno 162 tisuće kuna za 17 građanskih akcija. Kako vele u Zakladi, ugovori su potpisani tijekom ovog mjeseca i financirat će se po četiri akcije u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji te pet akcija u Karlovačkoj županiji.

- Aktivnosti koje će se financirati ovim sredstvima su šarolike. Tako će se u Istri urediti okoliš Doma za starije osobe Alfredo Štiglić, održat će se eko akcija čišćenja podmorja na dvije plaže u Puli, održat će se vaterpolo turnir, provesti kampanja sagledavanja i podizanja razine znanja roditelja kako bi održali korak s razvojem novih informatičkih tehnologija i uputili djecu na njihovo pravilno i sigurno korištenje, javljaju iz Zaklade.

Mnoštvo kvalitetnih aktivnosti

Kao primjer aktivnosti koje su također prošle na natječaju valja spomenuti akcije udruge slijepih, izviđača, umirovljenika, hrvatskih vojnih invalida, udruge mladih, centara za rehabilitaciju i drugih, a riječ je, između ostalog, o volontiranju, uređenju dječjeg igrališta i društvenog doma, humanitarnoj utrci, biljnoj banci i drugima.

U Karlovcu će se tako postaviti taktilne staze na prostoru autobusnog kolodvora za bolje snalaženje slijepih osoba, u Dugoj Resi će se kroz igru obojati kritične točke u prometu radi veće sigurnosti, a u Ogulinu će se izraditi fitness na otvorenom. Potom će se u Općini Lovran izraditi mapa dječjih sadržaja, u Rijeci će se održati međugeneracijske društvene aktivnosti, a u Matuljima anketirati osobe o kvaliteti života. Nadalje, u Novskoj će se održati humanitarna utrka s ciljem promocije tjelesne aktivnosti, izgradit će se jedno igralište za djecu i obnoviti društveni dom. U okviru aktivnosti utemeljenja Biljne banke provest će se izrada gredica za sjemenski vrt, sijanje sjemenja za fond banke te javna razmjena sjemenja. (T. KOCIJANČIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter