Potpore za organizacije civilnog društva

Potpisivanje ugovora za donaciju sredstava (N. SOFTIĆ)
Potpisivanje ugovora za donaciju sredstava (N. SOFTIĆ)

U pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici održana je skromna svečanost potpisivanja ugovora s dobitnicima financijskih potpora Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. Radi se o dobitnicima na natječajima "Društveni kapital zajednice", "Građanske inicijative" i "Mali projekti u zajednici".

Prvi natječaj raspisan je 17. kolovoza za udruge s područja tri županije - Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske, a odobravala se potpora u iznosu do 40 tisuća kuna. Dobitnici su Centar za zdravo odrastanje IDEM i JA s Malog Lošinja, i to za projekt "Zajednica koja brine", te Labin Art Express XXI za projekt "Građanski forum o izgradnji TE Plomin 3". Ti će se projekti realizirati u idućih 12 mjeseci.

Natječaj za građanske inicijative raspisan je 14. rujna za udruge, ustanove, mjesne odbore iz ove tri županije, a pojedinačna potpora mogla je iznositi do 13 tisuća kuna. Dodijeljeno je deset potpora, između ostalog i Pulskoj filmskoj tvornici za inicijativu "Javni prostor filmske edukacije", Udruzi za mlade Alfa Albona iz Labina za inicijativu "Novi pod za bolji hod", Gradskoj radionici iz Pule za inicijativu "Obnova igrališta Nova Veruda", Babin pas, udruzi za umjetničko i književno stvaralaštvo iz Rovinja, za inicijativu "Spasimo još tri kažuna Rovinjskog Sela - obogatimo etno-stazu", te Udruzi djece i mladih oštećena sluha Istre iz Pule za inicijativu "Živjeti s oštećenjem sluha".

Na zadnjem natječaju, u kojem je maksimalni iznos potpore bio 10 tisuća kuna, financirano je devet malih projekata u ukupnom iznosu od 87.320 kuna, i to OŠ Vazmoslava Gržalje iz Buzeta za projekt "Moj filmski petak", TOŠ "Bernardo Benussi" iz Rovinja za projekt "Ottimo - orto tipico mediterraneo", ustanovi Balončić iz Svetvinčenta za projekt "Obogatimo okoliš - oplemenimo ljude", OŠ Svetvinčenat za projekt "PIP za sve", Mjesnom odboru Labin Gornji za projekt "Homo si skupa na ariju", udruzi Sveti Rok iz Buzeta za projekt "Zemljano sportsko igralište", MO-u Kapelica iz Labina za projekt "Igralište Mladina", Društvu Naša djeca Buzet za projekt "Ples divova" te Zavičajnom muzeju Poreštine za projekt "Spretne ruke".

- Nove natječaje za organizacije civilnog društva naša zaklada će raspisivati i u 2013. godini, i nadamo se da će se uključiti što više novih gradova i općina, rekla je direktorica Zaklade Kristina Bulešić Stanojević. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter