Potpore za obnovu mimoišle stare austrijske vile

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Iako se i malom šetnjom porečkom gradskom jezgrom može primijetiti da je proteklih mjeseci porastao broj osvježenih fasada, a nove skele još niču pa će do ljeta zasjati još koja, ipak je dug put do obnovljene slike ubranog centra, tim duži što uz bojanje mnoge kuće "pitaju" i ozbiljnije popravke, i izvana i iznutra. Utoliko valja još jednom pohvaliti natječaj gradske uprave kojim će se građanima, a i tvrtkama podijeliti bespovratni novac za obnovu fasada, stolarije i krovova pa i sanaciju konstrukcijskih dijelova zgrada u široj gradskoj jezgri. Natječaj je otvoren do 6. svibnja i nije zgorega opet na nj podsjetiti jer skupi su to zahvati i svaka potpora dobro dođe.

Građanima i tvrtkama jednostavna prijava

U ovom, prvom natječaju Grad je za sufinanciranje izdvojio 250 tisuća kuna, namjenski prikupljenih kroz tzv. spomeničku rentu, ali bude li zanimanja, iznos će se uvećavati, najavili su i na predstavljanju natječaja gradonačelnik Edi Štifanić i šef gradskog urbanizma Damir Hrvatin koji vodi ovu akciju. Dobra strana natječaja je i što se u prijavnoj fazi ne traži puno "papira" pa je građanima razmjerno jednostavna prijava.

- Dio dokumentacije može se pribaviti i kasnije, kad prijava bude prihvaćena, kaže Hrvatin, ističući da im je najvažnije da se vlasnici javljaju da bi se moglo planirati sufinanciranje u sljedećim razdobljima, jer ova bi akcija trebala biti dugoročna.

Ipak, ograničavajući je faktor, osim vlastitog udjela u financiranju i nepostojanja bilo kakvih dugova prema Gradu, područje obuhvata koje su odredili konzervatori. Naime, uz samu povijesnu jezgru Poreča, koja je pod posebnom zaštitom i ima status tzv. A zone, uključen je i ostatak centra grada "fora le porte", otprilike do Školjke na Peškeri, istočnog dijela Cimarela (Trg Joakima Rakovca) i do južnog ruba Viala i marine.

Ima teritorijalne logike, ali ipak upada u oči da su izvan obuhvata ostale arhitekturno zanimljive zgrade na samom rubu centra Poreča (nekoć periferija grada), koje imaju i povijesnu vrijednost. Primjerice, "Le tre ville", tri prelijepe austrougarske vile u Končarovoj ulici od kojih su, nažalost, ostale samo dvije (jer su u socijalizmu Porečani odlučili jednu srušiti zbog izgradnje robne kuće), još dvije vile u Gimnastičkoj pa stara klaonica - macel, Palestra (doduše, gradsko vlasništvo), željeznička stanica Parenzane, zanimljiva zgrada u Prvomajskoj, iza ugostiteljsko-turističke škole...

- Pravilnikom smo predvidjeli da se izvan kulturno-povijesne urbanističke cjeline grada, koju je utvrdilo Ministarstvo kulture, mogu kroz ovaj natječaj sufinancirati i radovi na pojedinačno zaštićenim građevinama pa bi se neke od tih zgrada mogle i uključiti, veli Hrvatin.

Vjerojatno bi uz benevolentnost povjerenstva koje će rješavati prijave moglo tako funkcionirati, naravno, uz pretpostavku da su vlasnici zainteresirani, ali valja reći da nijedna od građevina koje smo spomenuli nije formalno zaštićena kao kulturno dobro. Potvrdila nam je to šefica Konzervatorskog ureda u Puli Lorella Limoncin Toth, napominjući da ovaj hvalevrijedan natječaj omogućava da se kao prioritetni rješavaju upravo objekti unutar povijesne jezgre Poreča (dakle, u tzv. A zoni), koji kao dio zaštićene cjeline imaju status kulturnog dobra.

Dio gradskog poluotoka unutar zidina

Svakako da je dio gradskog poluotoka unutar zidina najvažniji, ali s druge strane, ako su "fora le porte" obuhvaćene i, primjerice, zgrade na sjevernom dijelu Gortanove ulice ili južnom Parka Olge Ban, onda je u natječaju moglo biti mjesta i za stare vile i druge povijesne zgrade na rubu centra koje su danas i arhitekturni biseri grada. Možda mjesta bude u sljedećim natječajima, za koje se valja nadati da će ih biti i da će biti financijski još izdašniji. (Goran PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter