Potpore poljoprivrednicima iz proračuna EU i budžeta RH

Maslinik kod sela Cunj, nedaleko od Buzeta (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Maslinik kod sela Cunj, nedaleko od Buzeta (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju najavili su raspisivanje natječaja za tip operacije 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima. Natječaj će biti otvoren od 21. prosinca ove godine, kada se već mogu početi podnositi prijave.

Pod pojmom mladi poljoprivrednici podrazumijevaju se osobe starije od 18 i mlađe od 40 godina, koji su u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu registrirani kao nositelji poljoprivrednog gospodarstva za koje se traži potpora. Prema informacijama dostupnim na web stranicama ove agencije, aktivnosti za koje se može dobiti ova pomoć su kupnja domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, zatim kupnja, građenje i(li) opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata, uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i(li) prerade proizvoda.

Potpore se mogu isplatiti za kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, potom za kupnju poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, podizanje novih i(li) restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada, uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta za proizvodnju, pa za građenje i(li) opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda, za stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda te za operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva.

Potpora je bespovratna, a osigurat će se iz proračuna Europske unije (85 posto) i državnog budžeta RH (15 posto). Poljoprivrednik može dobiti 50 tisuća eura, što se isplaćuje u tri rate u razdoblju od najviše tri godine. Za sve druge informacije valja pogledati stranicu Agencije za plaćanja u poljoprivredi. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter