Potporama i fondovima do certifikata za zgrade

(snimio Manuel ANGELINI)
(snimio Manuel ANGELINI)

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju sve nekretnine koje se prodaju, iznajmljuju ili daju u leasing morat će imati energetski certifikat - za prodaju će se certifikat morati imati već 1. srpnja, a rok za certifikat kod iznajmljivanja je prolongiran na 1. siječnja 2016. godine, istaknula je na savjetovanju u Puli Željka Hrs Borković, predsjednica Hrvatske udruge energetskih certifikatora.

Na savjetovanju namijenjenom stambenim upraviteljima, projektantima, udrugama certifikatora, izvođačima radova i predstavnicima lokalne samouprave raspravljalo se o postojećim potencijalima i uvjetima za postizanje što većeg stupnja energetske učinkovitosti zgrada, ali i o prijedlozima promjena postojećeg Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (ZOV) te donošenju Zakona o stanovanju (ZOS).

- Energetska certifikacija je jedan od prvih koraka kvalitetne energetske obnove zgrada koja se može financirati iz različitih fondova, ali i povoljnim sredstvima banaka. U Hrvatskoj postoji 600 ovlaštenih osoba koje se bave certificiranjem, riječ je o novom poslu u Hrvatskoj budući da je obveza energetskog certificiranja (EC) uvedena još 2010., a od 1. srpnja slijede dodatne zakonske obveze, upozorila je Hrs Borković.

Zgrade će, ovisno o stupnju učinkovitosti, dobiti energetske razrede od "A" do "G". Može se certificirati pojedini stan ili cijela zgrada, no jeftinije je obuhvatiti cijelu zgradu, stoga Hrs Borković preporučuje suvlasnicima tu varijantu, tim više što se u tom slučaju može zatražiti i pomoć fondova. Ako je projekt dobro napravljen, mogu se dobiti i potpore.

Janko Martinčić iz pulskog Castruma upozorio je na problem gotovo urušenih zgrada u starogradskoj jezgri, zbog čega je otežana njihova sanacija.

- U Ulici Sergijevaca, gdje smo obnavljali jednu zgradu, samo za sanaciju statike (injektiranje temelja) utrošili smo 400.000 kuna, a gdje su još krov, fasada…, rekao je Martinčić. Po njemu, problem je što nema dovoljno informacija o postupku certificiranja.

Istaknut je i problem upravljanja i održavanja starih zgrada. Milan Jokić, tajnik Koordinacije udruga stanara RH, govorio je o potrebi izmjene Zakona o vlasništvu, čime bi zgrade dobile pravnu osobnost i vlastiti žiro-račun i time lakše rješavale probleme, za razliku od sadašnje situacije, kada se sredstva slijevaju na račun tvrtke-upravitelja.

Dolores Sorić, predsjednica nedavno osnovane Strukovne grupe upravitelja nekretnina IŽ-a u Županijskoj gospodarskoj komori, kao najveći problem istaknula je prenisku pričuvu od 1,53 kune po kvadratu stana, što je nedovoljno za redovno održavanje zgrada. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter