Potpora vizualnim umjetnostima 380.000 kuna

Muzeju suvremene umjetnosti Istre pripast će 70 tisuća kuna za programe (D. ŠTIFANIĆ)
Muzeju suvremene umjetnosti Istre pripast će 70 tisuća kuna za programe (D. ŠTIFANIĆ)

Za vizualne umjetnosti te za nove medijske kulture u ovogodišnjem Programu javnih potreba u kulturi Istarske županije predviđena su sredstva jednaka onim lanjskima koja sveukupno iznose 380 tisuća kuna. Za stavku Vizualne umjetnosti županija je predvidjela standardnih 200 tisuća kuna, od kojih 70 tisuća ide Muzeju suvremene umjetnosti Istre za bijenalnu izložbu "Tu smo 4" (40 tisuća), rad Studija MSUI-ja (15 tisuća) te za samostalnu izložbu Bojana Šumonje (15 tisuća kuna). I ovdje se radi o potpori u jednakom iznosu kao lani kada je MSUI također dobio 70 tisuća kuna, ali za druge projekte.

Potporu jednaku lanjskoj može očekivati i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre - 20 tisuća kuna - koja će biti jednako raspodijeljena za pozivne samostalne izložbe i Međunarodnu bijenalnu izložbu Multimeridijan '14. Muzej Lapidarium će za programsku djelatnost galerije Rigo i projekt Arterija dobiti uobičajenih 20 tisuća kuna, porečko će Pučko otvoreno učilište za 54. annale dobiti klasičnih 15 tisuća, a Multimedijalni centar Luka  za Cinemaniac ukupno deset tisuća kuna.

Po deset tisuća kuna dobit će još Udruga Robot za izložbe u galeriji Poola, Silvija Potočki Smiljanić za program galerije Singular, Šikuti Machine za izložbe u Šikutima i Svetvinčentu, Toni Šaina za program galerije Alvona i Matija Debeljuh za godišnji program Apoteke - vodnjanskog prostora za suvremenu umjetnost. Po pet tisuća kuna od Županije će dobiti galerija Milotić za izložbu Matka Vekića te Društvo arhitekata Istre za Dane arhitekture u Istri, a pet tisuća kuna je namijenjeno je ostalim, nespecificiranim programima.

Za nove medijske kulture Istarska županija je u svom "kulturnom proračunu" predvidjela standardnih 180 tisuća kuna, a kao i prijašnjih godina najveći dobitnik je udruga Veliki mali čovjek koja će za Sedam dana stvaranja dobiti 60 tisuća kuna. Potporu od 20 tisuća kuna dobit će udruga Sonitus za festival Visualia te udruga Metamedij za Metamedia Lab. Po deset tisuća kuna Županija je dodijelila udruzi Albus za Istrakon, Labin Art Expressu za KUC Lamparnu, udruzi Kulturban za Audioart 05, udruzi Seasplash za Seasplash klub i Branki Benčić za Platformu Cinemaniac.

Po pet tisuća kuna dobit će Matija Debeljuh i Andrija Grošeta za projekte "S druge strane očiju" i "Crtamo Istru" dok je za ostale programe Županija namijenila deset tisuća kuna. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter