Potpora Srbima u Istri nedostatna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stjece se dojam da Istarska županija i nije jedna od bogatijih regija, barem kad je rijec o financijskoj potpori projektima srpske manjine u Istri. Konstatirao je to na sjednici Županijskog i Gradskog vijeca srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeca (SNV).

Iako nije imao posebne kritike na suradnju s lokalnim politicarima u Istri, rekao je da sredstva koja dobivaju Srbi okupljeni u vijecima, a koja na godišnjoj razini iznose nešto manje od 100 tisuca kuna, nisu dostatna.

Po njemu nema razloga da Istarska županija, te gradovi i opcine, ne izdvajaju više sredstava za projekte koje smatraju kvalitetnima. Napomenuo je i da Županijsko vijece još uvijek nema adekvatne uvjete za rad, buduci da nema svoj prostor. Uvjeren je da to nema veze s politikom, vec da je to stvar tehnicke prirode.

Kao dva znacajnija uspjeha za srpsku manjinu Pupovac je istaknuo izmjenu Ustavnog zakona, prema kojoj ce stranke sa srpskim predznakom biti na istim listama s ostalim strankama i imat ce zagarantirana tri mjesta u Saboru, bez obzira na to prelaze li izborni prag.

- Svi cemo sada morati mijenjati svoju politiku. Druge ce se stranke morati više baviti Srbima, a mi Hrvatima, što ce sigurno u buducnosti dovesti do manje podijeljene politike, kazao je.

Radomir Jankovic, predsjednik Županijskog vijeca srpske nacionalne manjine, napomenuo je da u Istri ima 12 institucija sa srpskim predznakom, te da bi volio da u svakom istarskom gradu Srbi imaju svoje predstavnike.

Kazao je da se Vijece ukljucilo u projekt istarskih gospodarstvenika da se u srpskoj opcini Voždovac izgradi istarska kuca u kojoj bi se nudili istarski proizvodi, od maslinovog ulja i vina, do morskih specijaliteta.

- Za nas Srbe u Istri to bi znacilo puno, jer bi možda jednog dana i mi ovdje dobili srpsku kucu, rekao je.


Podijeli: Facebook Twiter