Potpora gay brakovima logican nastavak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki predsjednik Barack Obama rekao je u cetvrtak kasno navecer na svecanoj veceri kod glumca Georgea Clooneya da je potpora istospolnim brakovima logican nastavak njegove vizije Sjedinjenih Država.

Vecera je organizirana u sklopu Obamine kampanje za još jedan mandat na mjestu predsjednika SAD-a i skupila je gotovo 15 milijuna dolara.

Demokrat Obama rekao je u srijedu da homoseksualnim i lezbijskim parovima treba omoguciti da se vjencaju. Obamina je politicka baza taj pomak u stavu docekala s velikim uzbudenjem, a diljem zemlje pojacale su se i donacije za njegovu kampanju.

"Ocito je da smo jucer postali vijest", reka je Obama, a aplaudiralo mu je 150 ljudi koji su platili kartu 40 tisuca dolara. "No zapravo je to logican produžetak onoga što bi Amerika trebala biti. To je nastalo izravno iz te razlike u vizijama. Jesmo li mi zemlja koja ukljucuje sve i svima daje priliku i prema svima pošteno postupa", dodao je.

Na veceri organiziranoj na Clooneyevu košarkaškom igralištu bili su mnogi slavni glumci koji podupiru legalizaciju istospolnih brakova, medu ostalima Barbra Streisand, Salma Hayek, Tobey Maguire i Jack Black.

Najizgledniji kandidat za republikanskog protukandidata Mitt Romney ispricao se u cetvrtak za svoje "srednjoškolske psine" kojima je možda povrijedio druge. Ispricao se nakon što je u javnost izbila prica da su on i još jedan ucenik u školi u Michiganu maltretirali kolegu za kojeg su pretpostavili da je gay.

"Radio sam gluposti i ako sam koga time povrijedio ili uvrijedio... Naravno, ispricavam se", reagirao je Romney na tekst iz Washington Posta u kojem se detaljno piše o incidentu iz 1965. u kojem je Romney kolegu držao na tlu i odrezao mu kosu.


Podijeli: Facebook Twiter