Potplacenost i nezaposlenost ženskog su roda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Politika rodne ravnopravnosti jedan je od uvjeta za društveni razvoj i gospodarski napredak, rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Foruma žena SDP-a Istarske županije Eufemia Papic.

SDFŽ stoga tvrdi da politika rodne ravnopravnosti treba biti sastavni dio svih relevantnih strategija društvenog i gospodarskog razvoja. Treba razviti sustav realnih i održivog mjera za zapošljavanje, prekvalifikaciju, usavršavanje i obrazovanje žena, osnažiti socijalne usluge, zapoceti izradivati dugorocnu mirovinsku strategiju te ulagati u informiranje i obrazovanje u izradi rodno osjetljivih proracuna na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, receno je.

Papic je podsjetila da se ovogodišnji Medunarodni dan žena obilježava u krutoj realnosti Hrvatske, a da su potplacenost, nezaposlenost i siromaštvo pretežito u ženskom rodu. Podsjetila je na najnovije primjere radnica Kamenskog i Uzora, a nisu im daleko ni sve malobrojnije sardeline iz rovinjske Mirne.

- U posljednje dvije godine u Hrvatskoj je izgubljeno pet tisuca radnih mjesta u tekstilnoj industriji. Sve je teže stanje u školstvu, odgoju, zdravstvenom sustavu, uslužnim i slicnim djelatnostima, u kojima su žene najbrojnija radna snaga. Ne manjkaju nam zakonski i strateški akti koji bi takvo stanje mijenjali, ali je izostala njihova provedba, naglasila je Papic.

Podsjetila je da se ženama daju slabije placene radna mjesta, pa su njihove place u cjelini za desetinu manje od muških. U javnom sektoru dobivanju 16 posto manju placu, u obrazovanju 15, a u zdravstvu cak 24 posto. Žene su u vecini medu nezaposlenima, a uz to i prve na listama za otpuštenje. Sva to uzrokuje i razlika u mirovinama od 23 posto na teret žena.

- Žene su sada dobile i "pravo" da rade jednako dugo kao muškarci da bi stekle uvjete za umirovljenje. Dokinuta je tako jedina smislena pozitivna diskriminacija koja je ženama - koje ionako uz svoj radni posao obavljaju niz drugih obiteljskih i kucanskih - davala šansu da barem u jednom segmentu svog života malo predahnu i budu ponešto u prednosti pred muškarcima, istakla je Papic.

Podsjetila je da je više žena visokoobrazovano, s magisterijem ili doktoratom, što pokazuje da medu njima postoji obrazovni potencijal koji bi se mogao staviti u funkciju zajednickog napretka. Ipak, tek ih je 30 posto medu poduzetnicima, uglavnom u financijskom posredovanju, društvenim, socijalnim i osobnim uslužnim djelatnostima, a medu menadžerima ih je tek šest posto. To pokazuje da se prilikom oglašavanja radnih mjesta prije primaju muškarci nego žene.

- SDFŽ prepoznaje socijalnu nesigurnost i nepravednu raspodjelu ekonomske moci kao goruce probleme Hrvatske. Žene, koje cine više od 54 posto nezaposlenih, izložene su višestrukoj diskriminaciji na mnogim podrucjima, a Vladine tzv. mjere gospodarskog oporavka - koje se ionako ne provode - nisu na bilo koji nacin usmjerene prema onim gospodarskim granama u kojima radnu snagu uglavnom cine žene, a niti kreiranju programa koji bi olakšali zapošljavanje žena starijih od 40 ili 50 godina, zakljucila je Eufemia Papic. (A. POKRAJAC)

Dan žena s Milankom Opacic
Predsjednica SDP-a Rovinja Ines Krajcak je najavila da ce u utorak, na Dan žena, u Rovinju boraviti potpredsjednica stranke Milanka Opacic. U 17.30 sati ona ce u velikoj dvorani Doma kulture nastupiti na tribini pod nazivom "Žene na tržištu rada". Nakon tribine SDFŽ ce u prostorijama SDP-a u Ferrijevoj ulici prirediti izložbu svoje clanice, likovne umjetnice Marije Curcic.


Podijeli: Facebook Twiter