Potplaćene vještake sudovi isplaćuju uz kašnjenje

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Lucilla Šmitran na preksinoćnoj je Izbornoj skupštini ponovno izabrana za voditeljicu istarske podružnice Hrvatskog društva sudskih vještaka (HDSV). Za njenu je zamjenicu izabrana Nada Orbanić Sapundžić, dok su članovi Vijeća Milica Gavranović, Slobodan Đekić i Dražen Sumić.

Melita Bestvina, predsjednica HDSV-a, ukazala je na višegodišnje probleme sudskih vještaka, od potplaćenosti do neadekvatnih prostorija za rad i neprovedivih propisa. Upozorila je da se satnica vještaka već 17 godina nije mijenjala, tako da rade za 70 kuna bruto, odnosno od 32 do 35 kuna neto. Satnica bi se, u skladu s rastom troškova života, po njenim riječima trebala kretati između 200 i 250 kuna. Problem je i u tome, veli Šmitran, što sudovi plaćaju sa zakašnjenjem, pa novac za obavljeno vještačenje stiže s nekoliko mjeseci, pa i godinu zakašnjenja.

- Najviše problema imamo u primjeni uredbi i pravilnika o metodologiji procjena nekretnina. Naime, propisana je obveza izrade procjene nekretnina, iako u cijeloj Hrvatskoj ne postoji baza podataka. To znači da ne možemo dobiti podatke čak ni od Porezne uprave, osim ukoliko radimo za Državno odvjetništvo ili USKOK, rekla je Brestvina. Također je upozorila da su vještaci koji su po struci inženjeri građevine i arhitekture nepravedno izuzeti iz postupka legalizacije. Naime, odbijen im je zahtjev da se i uključe u izradu elaborata, poput ovlaštenih inženjera. Na koncu, pohvalila je istarsku podružnicu koja broji 80 aktivnih članova.

U izvješću o radu istarske podružnice u 2014. godini Lucilla Šmitran istaknula je da je jedan od zacrtanih zadataka bio osigurati adekvatan prostor za rad vještaka, što će biti glavna zadaća i u 2015. Od Grada Pule zatražena je nova, adekvatnija prostorija za rad, još uvijek se očekuje odgovor, iako nema naznaka da će biti pozitivan. Pomanjkanje adekvatnog prostora, rekla je Šmitran, otežava rad i mogućnost češćeg sastajanja većeg broja članova. Prostorija koja je vraćena gradu nije bila dovoljno reprezentativna da bi se u njoj ispunili zadaci iz plana rada, poput organiziranja predavanja i tribina. Sastanci su, veli voditeljica, organizirani u neadekvatnim prostorijama, poput ugostiteljskih objekata te kuća članova. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter