Potpisujem! protiv nasilja nad ženama

Potpisivanje u akciji CGI-ja na Trgu slobode (V. HABEREITER)
Potpisivanje u akciji CGI-ja na Trgu slobode (V. HABEREITER)

Aktivistice porečkog Centra za građanske inicijative danas su u prijepodnevnim satima na štandu na Trgu slobode U Poreču dijelile letke i pozivale građane i građanke da se pridruže kampanji "Potpisujem!".

Kampanja se provodi na području Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Austrije, a cilj je da ove države ratificiraju Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, međunarodni ugovor koji će se primjenjivati na sve oblike nasilja nad ženama, uključujući i nasilje u obitelji.

- Hrvatska je Konvenciju potpisala, ali nije ratificirala, a to je potrebno ne bi li ona stupila na snagu i njenom se implementacijom pružila odgovarajuća zaštita, povećala sigurnost žena i sankcionirali počinitelji nasilja te uspostavio djelotvoran sustav praćenja primjene Konvencije, rekla je Biserka Momčinović iz CGI-ja.

Konvencija veliku pozornost posvećuje prevenciji i obavezuje države potpisnice na preuzimanje potrebnih koraka u tom smjeru, u slučajevima nasilja žrtve i svjedoci dobivaju odgovarajuću zaštitu i podršku, a i različiti oblici nasilja bivaju kažnjeni zakonom.

Momčinović dodaje da se država obvezala da će formirati tijelo koje će pratiti primjenu Konvencije, a kada ona stupi na snagu bit će oformljena skupina stručnjaka (GREVIO) pri Vijeću Europe, koja će procjenjivati primjenu odredbi Konvencije u državama. Žene i druge žrtve nasilja moći će se žaliti međunarodnim tijelima za zaštitu prava, u slučaju da se ona ne poštuju.

Akcija je održana u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava i u sklopu međunarodne kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". Građanke i građani, uključujući i osobe iz javnog života, danas su svoje potpise za ratifikaciju stavljale na plakate koje će CGI dostaviti Vladi. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter