Potpisi za povrat u prvi mirovinski stup

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Sam placam - sam odlucujem" nova je akcija prikupljanja potpisa gradana koju ce provesti Hrvatska socijalno-liberalna stranka od srijede do 12. lipnja u 120 gradova Hrvatske. Kako je receno na konferenciji županijskog ogranka HSLS-a, akcija je usmjerena time da se svim gradanima koji su vec otišli ili ce otici u mirovinu po uvjetima iz II. mirovinskog stupa omoguci pravo izbora odlaska u mirovinu po uvjetima iz I. stupa.

- Oko 1.000 osoba koji vec koriste dijelom mirovinu iz II. stupa primaju od 20 do 25 posto manju mirovinu od onih gradana koji mirovinu dobivaju samo iz prvog stupa. Izracunato je da ce tek osobe koje u mirovinu odu nakon 2035. godine izjednaciti vrijednost mirovine s onima iz prvog stupa, kazao je predsjednik Županijskog HSLS-a Sandro Jurman.

Napomenuo je da svi radnici izdvajaju jednak iznos doprinosa, a da je ovaj nesrazmjer u visinama mirovina izmedu tzv. novih i starih umirovljenika nastao zbog loše vodene gospodarske i socijalne politike.

- Ocito je da je Vlada ucinila propust i stoga tražimo da gradani koji su vec u mirovini ili im ona tek slijedi, sami odluce žele li ostati u drugom mirovinskom stupu, dodao je Jurman.

Osim što ce prikupljati potpise, gradanima ce dijeliti informativne letke jer smatraju da gradani nisu dovoljno informirani o ovom problemu. U Istri ce se potpisi prikupljati na štandovima u Puli, Rovinju, Porecu i Bujama, ali takoder ce se i u svim ostalim ograncima HSLS-a provoditi ova akcija. U Puli ce štand biti na Narodnom trgu od 9 do 13 sati, od danas do subote.

Prvu akciju prikupljanja potpisa HSLS je završio prije mjesec dana kada su izašli s prijedlogom da prvo zaposlenje bude oslobodeno poreza i doprinosa. Dobili su podršku oko 75.000 gradana u Hrvatskoj, od cega je 4.000 potpisa bilo iz Istre.

- Prijedlog smo uputili Vladi na razmatranje, ali još uvijek nismo dobili ni odgovor. Aktualna vlast ne drži do stava vlastitih gradana i ne želi omoguciti mladima da se lakše zaposle. Vlada u Srbiji je pak takav prijedlog uputila u zakonsku proceduru, napomenuo je Jurman. Stoga u HSLS-u dvoje hoce li i ovo prikupljane potpisa poluciti konkretne rezultate. (M. JERIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter