Potpisi za Hitnu u Labinu i Porecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Peticiju za osnivanje dodatnog tima Hitne medicinske pomoci sa sestrom ili tehnicarom te vozacem (T2) u utorak je na Labinštini u prva tri sata akcije potpisalo tisucu gradana, doznajemo od Anamarije Cnappi, jedne od organizatorica. Peticija ce se, tvrdi ona, provoditi do subote.

Potpisima prikupljenim na štandovima i putem obrazaca u brojnim kaficima i trgovinama treba pridodati i one s internetske stranice www.peticija.hitna-pazin.org, koje je teže prebrojati jer su na toj adresi objedinjene labinska, pazinska i porecka inicijativa za boljom i sigurnijom zdravstvenom uslugom.

Od nadležnog ministarstva, Županije, Grada Labina te opcina Raša, Kršan, Sv. Nedelja i Pican traži se zapošljavanje po pet medicinskih sestara ili tehnicara i vozaca. Time bi se, uz trenutno dežurstvo pet kompletnih ekipa s lijecnikom (T1), osigurao i cjelodnevni rad tima T2, koji je Labin izgubio od 1. studenog, kada je zaživjela reforma.

- Potpišite jer Hitna je bitna!, animirala je aktivistica Nevija Raspolic prolaznike kraj labinske tržnice. Nije se ni trebala truditi jer su gradani, ocito dobro informirani, u hip formirali red.

Peticiju za financiranje dodatnog tima T1 za porecku jedinicu Hitne medicinske pomoci, koji ukljucuje lijecnika, medicinsku sestru ili tehnicara i vozaca, od srijede do petka, od 10 do 12 sati, moguce je potpisati u Porecu na tržnici i Trgu slobode.

Organizatori iz Centra za gradanske inicijative nastojat ce da jedan punkt bude i ispred Doma zdravlja. Potpis je moguce dati sva tri dana i u sjedištu CGI-ja do 15 sati, u Partizanskoj ulici, gdje je to u utorak vec ucinila nekolicina gradana, kao i putem spomenute internetske stranice.

Ova je inicijativa uslijedila nakon što je voditeljica porecke Hitne medicinske pomoci dr. Violeta Kajic u ponedjeljak javno dala ostavku zbog cjelokupne nastale situacije u toj službi i zajedno sa svojih 14 kolega, a istaknuto je da ih podržavaju i dvije medicinske sestre koje ce zapoceti s radom 1. prosinca.

Pazin dobiva T2 tim


Za optimalan rad pazinske Hitne medicinske pomoci uz pet timova T1 potrebno je i pet ekipa T2 tima, izvijestio je na konferenciji za novinare pazinski gradonacelnik Renato Krulcic. Naime, to je zakljucak koordinacije gradonacelnika i nacelnika Pazinštine na kojem su bili prisutni predstavnici Zavoda za HMP i Istarskih domova zdravlja.

Zbog toga ce Grad Pazin i okolne opcine u proracunima za iducu godinu osigurati 400 tisuca kuna kako bi se od 1. sijecnja 2012. pokrio dio troškova tima T2 i doktora u pripravnosti, rekao je Krulcic.

Da bi se povecala efikasnost HMP-a, od Ministarstva zdravstva i Županije zatražit ce se što prije aktiviranje sustava Centara obiteljske medicine, ali i da se utvrdi koji ce lijecnici biti ukljuceni u pripravnost.

Dr. Ksenija Družetic-Božic, ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu, podržala je napore za poboljšanje sustava HMP-a na Pazinštini.

- To je farsa, a ne tim T2. Ovim zakljuckom prisilit ce se na dežurstva sve doktore koji žive u krugu od 20 kilometara u okolici Pazina. Svaka cast Gradu da želi pomoci HMP, ali s 400 tisuca kuna T2 nije moguce održavati, komentirao je pak zakljucak koordinacije dr. Ivor Kovic, doktor i donedavni voditelj pazinskog HMP-a.


Podijeli: Facebook Twiter