Potpisano partnerstvo s Istarskim povijesnim društvom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na današnjoj konferenciji za novinare županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, predsjednik Istarskog povijesnog društva Maurizio Levak i ravnateljica Istarske kulturne agencije - IKA Aleksandra Vinkerlić predstavili su novi koncept suradnje i uređivanja Istrapedije, prve regionalne virtualne enciklopedije. Novi partner na tom projektu je Istarsko povijesno društvo.

- Istrapedija je najveći enciklopedijski projekt u regiji nakon Istarske enciklopedije, i o njezinoj se visokoj kvaliteti brine niz stručnjaka iz raznih oblasti. Idući korak nam je u budućnosti kreirati istarski leksikon. Da bi se zauvijek zabilježile i sačuvale istarske posebnosti i osebujnosti, Istarska županija odlučila je iskoristiti suvremene tehnologije i putem najmodernijeg medija na jednom mjestu riječju, slikom i zvukom objediniti bogatu riznicu istarske povijesti, kulture i običaja. Na Istrapediji je moguće pronaći sve važno i zanimljivo o Istri i to za pojedine pojmove, osim u tekstualnom, u audio i videoobliku. Upravo je to ono što Istrapediju čini posebnijom i bogatijom od sličnih internetskih stranica i portala, kazao je Torbica.

Aleksandra Vinkerlić naglasila je da je to prva regionalna enciklopedija online, koja donosi i video te audiozapise, a jučer je potpisan i sporazum o suradnji i partnerstvu s Istarskim povijesnim društvom.

- Istrapedija sadrži nekoliko tisuća pojmova te omogućava svim korisnicima brzo i efikasno pronalaženje podataka, fotografija, audio i videozapisa o traženom pojmu. Dovoljno je traženi pojam upisati u tražilicu, potražiti ga putem abecede ili određenih kategorija. Ona je zamišljena kao sustav koji se svakodnevno nadopunjuje novim tekstualnim, video i audiosadržajima za što je odgovorno uredništvo Istrapedije, kazala je Vinkerlić.

Mauricio Levak kazao je da će raditi na osuvremenjivanju Istrapedije, te da će uskoro Istrapedija imati glavnog urednika i stručne redaktore iz redova povjesničara i povjesničara umjetnosti.

- Želimo je osuvremeniti, da bude dostupna u svakom trenutku, omogućiti interaktivan odnos s korisnicima, a pozivamo i sve one koji uoče neki popust da se jave, kazao je Levak.

Vinkerić je naglasila da će se i dalje provoditi razne aktivnosti u radu s mladima i da će ih se uključiti u provedbe raznih projekta i natječaja. Sada će za tehnički dio Istrapedije biti zadužena Istarska kulturna agencija, a za znanstveni Istarsko povijesno društvo.

(V. BEGIĆ)







Podijeli: Facebook Twiter