Potpisana koncesija za sportsku luku u Štinjanu

Atraktivna lučica s pogledom na Brijune
Atraktivna lučica s pogledom na Brijune

Koncesijski ugovor za sportsku luku Štinjan-Puntižela potpisan je prošlog tjedna. Grad je koncesiju na 20 godina dodijelio PŠRD-u Štinjan. U lučici se trenutno vezuje 80-ak plovila, a planira se i izgradnja novog dijela s dodatnih 86 vezova. Ta je investicija vrijedna 4,2 milijuna kuna, a trebala bi se financirati donacijama i sredstvima zainteresiranih građana za dobivanje novih vezova.

Zasad se javilo 50-ak mještana Štinjana. Predsjednik PŠRD-a Marjan Rupenović stoga poziva sve Puljane koji žele do novog veza da se jave u društvo petkom od 18 do 19 sati.

- Radovi na novom dijelu lučice trebali bi početi na jesen pa bi bilo dobro da do tada imamo popunjene sve vezove. Do sada smo prikupili svu potrebnu dokumentaciju, preostaje nam samo izrada glavnog projekta, maritimne studije i na koncu dobivanje građevinske dozvole, pojašnjava Rupenović.

Štinjanci već sedam godina nastoje dobiti svoju sportsku luku, odnosno legalizirati postojeću. Sada, kada su potpisali koncesiju više nemaju nikakve zapreke da je u potpunosti ožive i omoguće građanima dodatne vezove, kojih u pulskim sportskim lučicama kronično manjka.

Rupenović ističe da im je u posljednje vrijeme, otkad je Županija dodjelu koncesija prebacila na lokalne samouprave, Grad puno pomogao u izradi pa i financiranju određenih dokumenata, poput studije utjecaja na okoliš.

Na jesen je, dakle, izgledan početak gradnje novog lukobrana dugačkog 180 metara. Za cijelo područje pod koncesijom PŠRD će plaćati fiksni dio od 60 lipa po četvornom metru te 20 posto od godišnjih članarina kao promjenjivi dio naknade. Valja napomenuti da je u koncesiju ušao i dio kopna na kojem bi, prema Rupenovićevim riječima, jednog dana trebali biti postavljeni montažni objekti za potrebe lučice, sanitarni čvor i dio na kojem bi se barke izvlačile na kopno.

Uglavnom, lučica Štinjan-Puntižela bi u bližoj budućnosti trebala biti reprezentativna za sve sportaše ljubitelje mora. Svakako da i njena atraktivna pozicija, nasuprot Brijunima, na to obvezuje koncesionara, koji se nada i dobroj suradnji s obližnjim kampom. (B. ŽIŽOVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter