Potpisan ugovor za proširenje kanalizacije Poreštine

Patrik Klarić, Srđan Jončić, Edi Štifanić, Milan Laković, Valter Flego, Srđan Mažar, Andrea Arman (A. DAGOSTIN)
Patrik Klarić, Srđan Jončić, Edi Štifanić, Milan Laković, Valter Flego, Srđan Mažar, Andrea Arman (A. DAGOSTIN)

Ugovor za izgradnju proširenja kanalizacijske mreže Poreštine, vrijedan 63,2 miilijuna, kuna jučer je potpisan u konferencijskoj dvorani Ville Polesini na porečkoj Obali maršala Tita. Potpisali su ga Milan Laković, direktor tvrtke Odvodnja Poreč, te s druge strane Srđan Jončić i Patrik Klarić, članovi uprave tvrtke Ing-Grad Zagreb, koja je na javnom natječaju dobila posao, zajedno s tvrtkama Vodoprivreda Vinkovci i Zagreb-Montaža.

Ponuda od 100 milijuna

Direktor Laković je pritom napomenuo da se na javni natječaj raspisan još 28. veljače javilo deset ponuditelja, s ponudama koje su se kretale od 60 do 100 milijuna kuna, dok je procijenjena vrijednost radova iznosila 77 milijuna. Rok za izvođenje radova iznosi 16 mjeseci, dok se za dodatne popratne radove može još rok produžiti godinu dana, dakle ukupno 28 mjeseci.

Laković je podsjetio da će se zahvatom izmjestiti i rekonstruiranjem 20 kilometara postojeće kanalizacije, sagraditi četiri pročistača otpadnih voda i još 63 kilometara nove mreže. Time će se na kanalizacijsku mrežu priključiti novih 6.300 korisnika odvodnje u 28 naselja: Varvari, Kukci, Gulići, Cancini, Stancija Portun, naselje Bolnica, Stancija Vodopija i Bašarinka, kanalizacijska mreža Peškera, Stancija Grbinovica, Červar Porat, Stari Červar, Mihatović, Magrini i Blagdanići, Nova Vas i Brčići, Stancija Vergotini, Stancija Diklić i Valkarin, Musalež, Radoši, Kadumi, Buići, Žbandaj, Radmani, Hena-Molindrio i Mugeba.

Najveći porečki projekt

S trenutnih 165 kilometara kanalizacijske mreže Poreč ima pokrivenost odvodnjom od 63 posto, a ovom će investicijom porasti na gotovo 95 posto. Srđan Jončić iz zagrebačkog Ing-Grada poručio je da će porečki projekt imati prioritet u njihovoj tvrtci i dodao da su u razgovorima s lokalnim građevinarima koje planiraju uključiti kao podizvođače.

- Ovo je, mogli bismo reći, povijesni dan, jer se radi o najvećem projektu u novijoj povijesti Poreča, kazao je istarski župan Valter Flego podsjetivši da se ovom investicijom priključuju novi korisnici, dobiva voda za zalijevanje te štite podzemne i priobalne vode. Istra želi biti zelena regija, jer nam je jedna od strateških odrednica zaštita okoliša, zaključio je Flego.

Porečki gradonačelnik Edi Štifanić kazao je da cjelokupna investicija porečke odvodnje košta oko 500 milijuna kuna, pri čemu su 74 posto izvora financiranja sredstva iz Kohezijskog fonda Europske unije. Najvažnijim smatra povećanje razine pročišćavanja vode s prvog na treći stupanj, čime se dobiva mogućnost gospodarskog korištenja pročišćene vode za navodnjavanje poljoprivrede, zelenih površina i golf igrališta.

- Zamolio bih građane za strpljenje i razumijevanje, budući da će dijelovi grada tijekom radova biti raskopani, apelirao je Štifanić. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter