Potpisan ugovor za gradnju nove porečke škole

Ugovor su potpisali Edi Štifanić, Nikica Tabarin i Nikola Miletić
Ugovor su potpisali Edi Štifanić, Nikica Tabarin i Nikola Miletić

U četvrtak je u porečkoj gradskoj palači na rivi potpisan ugovor za izradu glavnog i izvedbenog projekta za izgradnju nove porečke osnovne škole i sportske dvorane na Finidi. Nakon otvorenog postupka javne nabave, te ostvarenja uvjeta za sklapanje ugovora, gradonačelnik Grada Poreča Edi Štifanić potpisao je ugovor s predstavnicima tvrtke KAP4 d.o.o. iz Zagreba. Radi se o poslu projektiranja vrijedan 298.000 kuna, prvi važan korak ka realizacije kapitalnog objekta.

Bezbrižna pedagoška budućnost Porečana

Uz Štifanića ugovor su potpisali suvlasnici zagrebačke firme Nikica Tabarin i Nikola Miletić koji su na natječaju ponudili najbolje i financijski najprihvatljivije rješenje. Dakle, godinu dana prije izbora i isteka trećeg mandata sadašnjeg gradonačelnika Edija Štifanića ide se brzim tempom do realizacije projekta na kojeg Porečani čekaju već niz godina. Govorimo o novoj osnovnoj školi za potrebe 600 učenika i trodijelne sportske dvorane na Finidi. Radi se o kapitalnom objektu za budućnost Poreča jer je sadašnja osnovna škola izgrađena davne 1978.; prenapučenost i nedostatak prostora uvjetuju nužnost održavanja nastave u dvije smjene, jutarnja i poslijepodnevna, što je pedagoški neprimjereno. Novom školom osigurat će se bezbrižnu pedagošku budućnost malih Porečana, svi će preći na jutarnju smjenu a veličina je planirana na temelju pokazatelja porečkog prirodnog priraštaja. Valja podsjetiti da se zamisao gradnje osnovne škole na Finidi pojavila već u vrijeme kada je Poreč išao u izgradnju velike sportske dvorane na Žatici.

Grad se za školu može dodatno zadužiti

Točnije rečeno, izgradnja velebne dvorane bila je uvjetovana među ostalim i gradnjom nove osnovne škole no, u ono vrijeme od škole se odustalo, službeno, zbog prezaduženosti gradskog proračuna (na kraju se ispostavilo da je dvorana Žatika koštala puno više od početne cijene). Prije dvije godine Grad je odlučio pristupiti izgradnji nove škole sistemom javno privatnog partnerstva no, krajem prošle godine i taj se pokušaj izjalovio zbog pomanjkanja interesa privatnog sektora.

- Sada, krećemo u realizaciju projekta uzdajući se u potpunosti sredstvima iz proračuna i kreditnom sposobnošću grada čija je zaduženost svedena u granicama od 10 do 11 posto što nam daje prostora preuzimanja novih kredita za izgradnju škole, rekao je Edi Štifanić.

Prvotna zamisao predviđala je prostor za 480 učenika, konačno rješenje povećao je kapacitet na 600 učenika odnosno 24 razredna odjeljenja. Nova škola izgradit će se na državnom zemljištu na kojemu je država prenijela pravo gradnje na grad, govorimo o prostoru između predjela Finida i Čimižin. Uz školu koja će imati ukupnu površinu od 3.980,5 kvadratnih metara te trodijelnu sportsku dvoranu sa 2.695 kvadratnih metara, izgradit će se cijela infrastruktura: od prilaznih cesta do rasvjete i sve ostalo.

- U jedanaest godina vođenja grada to je za mene osobno najvažniji projekt, priznao je Štifanić.

Dakle, nakon potpisanog ugovora slijedi rok od 110 dana realizacije projekta. Potom će grad ishoditi sve potrebne dozvole i izraditi troškovnik. (Elio VELAN, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter