Potpisan ugovor o prodaji 3. maja Uljaniku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ugovor o prodaji i prijenosu dionica Brodograđevne industrije 3. maj iz Rijeke brodogradilištu Uljanik iz Pule potpisali su danas u Rijeci ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda.

Potpisom ugovora Uljanik postaje vlasnik 83,3 posto dionica 3. maja za što će platiti jednu kunu, a u procesu restrukturiranja 3. maja država će u idućih pet godina uložiti 847 milijuna kuna, dok će Uljanik kao vlastiti doprinos u tom procesu uložiti 842 milijuna kuna.

Riječki 3. maj je treće i posljednje brodogradilište s kojim su dovršeni pregovori u vezi privatizacije i restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta u poteškoćama. Time završava težak proces preustroja hrvatskih brodogradilišta, kazao je Vrdoljak.

"Da su neki u vladama prije nas bili mudriji mogli su krenuti u preustroje brodogradilišta još 2005. ili 2006. godine, kada je stanje u gospodarstvu bilo znatno bolje. Tada taj postupak ne bi državu toliko koštao, a već sada bi možda imali nove ugovore za gradnju brodova", rekao je ministar.

Istaknuo je da je ovo jedinstven svjetski slučaj spajanja dvaju brodogradilišta te izrazio uvjerenje da će dovesti do konsolidiranja, podizanja konkurentnosti i profitabilnosti. Vrdoljak je naglasio da su hrvatska brodogradilišta od 1992. do danas hrvatske građane koštala 28 milijardi kuna, a uz tri milijarde koje se planiraju još uložiti, ukupan iznos je 31 milijardu kuna.

Sadašnjih 1.800 zaposlenih u 3. maju, u prvoj fazi preustroja će se smanjiti na 1.400, uz mogućnost dodatnog smanjenja na 1.100, rekao je Vrdoljak izrazivši i nadu kako će se otvoriti mogućnost novog zapošljavanja nakon konsolidacije.

Govoreći o važnosti brodogradnje za Hrvatsku, Vrdoljak je iznio podatak da je u ovoj grani industrije zaposleno izravno ili neizravno oko 20.000 ljudi.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fonova EU Branko Grčić je istaknuo da je Vlada uspjela osigurati novi početak u brodogradilištima za relativno kratko vrijeme. Riječki 3. maj sada preuzima netko tko zna brodograđevni posao i može, zajedno s upravom 3. maja, graditi budućnost riječkog brodogradilišta, rekao je Grčić i napomenuo kako Vlada više ne može izravno pomagati brodogradilištima, ali će i dalje pružati potporu u jačanju konkurentnosti.

Na potpisivanju su bili i Uprava 3. maja na čelu s predsjednikom Edijem Kučanom, predstavnici sindikata, lokalnih i regionalnih vlasti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter