Potpisan ugovor o fiskalnoj disciplini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnici 25 zemalja clanica Europske unije potpisali su u petak u Bruxellesu ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji, kojim se prakticki zabranjuje proracunski deficit.

- Ovo je vrlo važna etapa u naporima na jacanju povjerenja u našu monetarnu i ekonomsku uniju, izjavio je predsjednik Europskog vijeca Herman Van Rompuy.

Dogovor o fiskalnom paktu potpisale su sve zemlje clanice osim Velike Britanije i Ceške. Odluka o sklapanju meduvladina ugovora o fiskalnoj disciplini donesena je na summitu 9. prosinca prošle godine, a tekst ugovora je dogovoren na summitu 30. sijecnja ove godine.

U fiskalnom paktu zemlje potpisnice su se obvezale da ce voditi uravnoteženu proracunsku politiku, zaustaviti rast dugova i poceti ih smanjivati.

Odredbe da strukturni proracunski manjak ne smije prelaziti 0,5 posto BDP-a, a javni dug 60 posto BDP-a zemlje clanice trebale bi ugraditi u svoje ustave ili u zakone koje imaju ustavnu snagu. U slucaju kršenja dogovorenih pravila slijedile bi kazne.

Ugovor ce stupiti na snagu kada ga ratificira najmanje 12 clanica eurozone, a cilj je da stupi na snagu 1. sijecnja 2013. Jedino je Irska najavila da ce ga ratificirati na referendumu.

Medutim, ovaj put najava referenduma primljena je s puno manje neizvjesnosti jer ga jedna clanica ne može blokirati. U slucaju da Irci odbiju ovaj ugovor na referendumu, ne bi imali pravo na pomoc iz Europskog stabilizacijskog fonda, koji je namijenjen za pomoc zemljama eurozone koje se nadu u financijskim poteškocama.

Ugovor ce u cjelini vrijediti u eurozoni, a mogu mu se pridružiti i zemlje koje nemaju euro.


Podijeli: Facebook Twiter