Potpisan ugovor o Brijuni rivijeri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Mediteranskom vrtu otoka Brijuni potpisan je ugovor o pokretanju razvojnog projekta Brijuni rivijera. Potpisali su ga premijerka Jadranka Kosor, istarski župan Ivan Jakovcic, pulski i vodnjanski gradonacelnik Boris Miletic i Klaudio Vitasovic te direktor tvrtke Brijuni rivijera Ratomir Ivicic.

- Osobno sam jako sretna i zadovoljna, nadam se da ce ova penkala kojom sam potpisala ugovor biti sretna za projekte. Za Vladu je ovo iznimno važan dokument na kojem se dugo radilo jer smo se opredijelili za politiku gradnje i izgradnje mostova. Bez odlucnosti takve politike ne bismo mogli gledati s blistavom perspektivom u buducnost, a ovaj projekt daje nam velik optimizam za sutra jer je iznimno znacajan trenutak za gospodarstvo, turizam, gradove potpisnike i cijelu Hrvatsku, rekla je premijerka nakon potpisivanja ugovora.

Naglasila je da ce se time pomoci izravnom otvaranju 780 radnih mjesta te još 1.000 neizravno. Prema njezinim rijecima, u srijedu ce Vlada na sjednici osnovati povjerenstvo koje ce odmah zapoceti s radom te najavila raspisivanje medunarodnog natjecaja za investitore u rujnu.

Istaknula je da je u ugovoru ostavljeno prostora i za prikljucenje Opcine Fažana projektu jer je on za nju dobar i dugo ga je cekala te se nada da ce se nadici usko stranacki interesi kako bi se ispunili interesi gradana Fažane.

U ugovoru koji su potpisnici potpisali, kako bi dobio legitimitet, ubacen je svojevrsni aneks te se on odnosi samo na potpisnike suglasnosti ovom ugovoru, dok je ostavljen prostor da se naknadno zainteresirane lokalne zajednice ukljuce u njega.

Na potpisivanje ugovora župan je premijerku doveo u elektricnom vozilu, a nije želio odgovarati na više mu puta postavljena pitanja o problemima u Kukuriku koaliciji koje je ovaj dogadaj izazvao.

- Najiskrenije sam zahvalan Vladi i premijerki Kosor koja nam je donijela iznimno kompleksan ugovor, pravno, politicki i ekonomski. Ozbiljnost i odgovornost prema gradanima, nakon deset godina napornog rada i inzistiranja, otvaraju novu perspektivu gradanima Istre, koja ima šansu postati najkonkurentnija turisticka destinacija na Mediteranu. Neovisno o politickim okolnostima vezanim za ovaj projekt, on donosi nove investicije i nova radna mjesta i zasigurno ce podignuti istarsko i hrvatsko gospodarstvo na razinu konkurencije, izjavio je istarski župan.

- Ovo je veliki dan za Pulu koja je bila desetljecima jako vojno središte, a demilitarizacijom ova podrucja stavlja u funkciju razvijanja grada koji sve više raste. Ovo je iznimno znacajan dogadaj za naše gospodarstvo, nova radna mjesta i sve ljude koji žive u našem gradu ili ce u njega doci živjeti. Ovo je prilika svima koji dugi niz godina priželjkuju Pulu kao mediteranski grad, rekao je nakon potpisivanja ugovora pulski gradonacelnik Boris Miletic.

Klaudio Vitasovic, gradonacelnik Vodnjana izjavio je da je za Vodnjan velika cast biti dio projekta. - Iako sudjelujemo površinski najmanjim prostorom, za Vodnjan je ovo znacajan iskorak i zamašnjak koji ce rezultirati direktnim i indirektnim radnim mjestima, suradnjom s našim gospodarstvenicima i poljoprivrednicima. Puno smo dobili pokretanjem ovog projekta i nadam se da ce što prije poceti njegova realizacija.

- Nakon puno višegodišnjeg rada i napora docekali smo pokretanje prvog od najvecih projekata u Hrvatskoj. Njime šaljemo poruku da se kod nas mijenja investicijska klima i krecemo u provedbu projekta na lokacijama Sv. Katarina-Monumenti, Hidrobaza i djelomicno Pineta, reka je Ratomir Ivicic, direktor tvrtke Brijuni rivijera. (G. ROJNIC, snimio M. ANGELINI)

Josipovic podržava Brijuni rivijeru

Predsjednik Ivo Josipovic je u Porecu istaknuo da nacelno uvijek podržava sve aktivnosti usmjerene u razvitak bilo koje grane djelatnosti, posebno turizma, pa tako i "Brijuni rivijeru". - Politicko pitanje zašto baš sad ili ne sad, ostavio bih strankama, porucio je Josipovic, napominjuci da je taj projekt u nacelu zanimljiv i perspektivan, "a tko ce ga i kako realizirati neka pokaže vrijeme". Zamoljen da kaže svoje mišljenje o odnosima vezanim za to pitanje izmedu HDZ-a, SDP-a i IDS-a, podsjetio je da se ne upušta u stranacke komentare. (K. F.)


Podijeli: Facebook Twiter