Potpisan TKU za javne službe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada i šest sindikata potpisali su danas novi Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe i Dodatak TKU-u, kojim zaposleni u zdravstvu, prosvjeti, znanosti, socijalnoj skrbi i kulturi ostaju bez dvije božićnice i regresa, te im se smanjuju jubilarne nagrade, dnevnice i naknade za prijevoz, a zauzvrat se Vlada obvezuje na očuvanje njihovih plaća i radnih mjesta.

TKU nisu potpisala četiri sindikata iz Matice hrvatskih sindikata te Hrvatski školski sindikat Preporod, no prema novom Zakonu o reprezentativnosti važenje TKU-a se proširuje na sve javne službe, uključujući i one čiji sindikati nisu dali svoj potpis.

Novim TKU-om i Kolektivnim ugovorom za državne službe, koji je ranije potpisan, Vlada će uštedjeti na rashodima za zaposlene u javnim i državnim službama oko 1,6 milijardi kuna, tako da je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić zahvalio sindikatima potpisnicima ugovora na razumijevanju za stanje u proračunu, koje je posljedica duboke ekonomske krize u Hrvatskoj.

"Novim TKU-om i Dodatkom definirali smo ono čega se moramo odreći jer tih novaca nema u proračunu, sa željom da će doći trenutak kada ćemo razgovarati o povećanju osnovice za plaće u javnim službama, no do tog trenutka moramo se pokriti s onim što imamo i svi pridonijeti da se stabilizira proračun", izjavio je Mrsić nakon potpisivanja.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek istaknula je da su pregovori o novom TKU bili teški jer su sindikati imali dvije mogućnosti - pristati na odricanje od jednokratnih materijalnih prava ili da im se plaće smanje za 10 posto.

Istina je da su naši članovi materijalno stradali, jer su ostali bez božićnica i regresa i sa smanjenim materijalnim pravima, ali da danas nismo potpisali ostali bi bez TKU-a, pa smo se odlučili na manje bolnu varijantu, rekla je Avberšek.

Upozorila je da su "plaće zadnja crta obrane" i da sindikati neće pristati na smanjivanje plaća kroz smanjenje koeficijenata ili osnovice za pet posto, o čemu se spekuliralo u pojedinim medijima. To bi bila prevara, i sindikati bi na to reagirali kako trebaju reagirati, kazala je.

Odredbe iz TKU-a sada trebaju biti prenesene u granske kolektivne ugovore (GKU), a u Dodatak TKU-u ugrađeni su "osigurači" da će prava iz pojedinih GKU-a vrijediti za sve javne službe.

Osim toga, otvoreni su pregovori o Sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama, koja je u 2013. trebala rasti za 6 posto pod uvjetom da je u Hrvatskoj u ovoj godini ostvaren gospodarski rast. No, kako će Hrvatska 2012. završiti s padom BDP-a, od rasta osnovice za plaće neće biti ništa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter