Potpisan novi kolektivni ugovor za državne službe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada i sindikati državnih službi potpisali su danas novi četverogodišnji Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike te Dodatak I Kolektivnom ugovoru i Sporazum o izmjenama i dopunama Dodatka Sporazumu o osnovici za plaće u državnim službama. 

U novom kolektivnom ugovoru zadržana su prava vezana uz osnovicu, koeficijente i postotak dodatka na koeficijente ovisno o godinama staža, a izmjene su dogovorene kod naknade za prijevoz. 

Dodatkom I utvrđena je neisplata regresa za 2013. godinu, božićnice u 2012. i 2013. godini, smanjenje dnevnice za službena putovanja sa 170 na 150 kuna te smanjenje osnovice za jubilarne nagrade u 2013. godini sa 1.800 na 900 kuna za radnike koji napune 10, 20, 30 i 40 godina staža. 

Dogovorene su i izmjene i dopune Dodatka Sporazumu o osnovici za plaće u državnim službama. Taj je sporazum predviđao rast osnovice za plaće rasta BDP-a većeg od 2 posto u dva uzastopna tromjesečja i to automatski, odmah u sljedećem tromjesečju, a izmjenama je utvrđeno da to ne bi bilo odmah po isteku drugog tromjesečja zaredom, nego od početka iduće godine. Prethodni kolektivni ugovor za državne službenike istekao je 31. srpnja.

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica nakon potpisivanja je izjavio da je novi kolektivni ugovor izraz proračunske, gospodarske i financijske nužde te odgovornosti, razumijevanja gospodarske situacije i zajedničkog racionalnog pristupa Vlade i sindikata. Njime se stvaraju uvjeti za proračunske uštede na izdacima za plaće, kaže Mimica.

Najavio je da će model kolektivnog ugovora za državne službe biti ponuđen na ponovno pregovaranje sindikatima javnih službi te javnih poduzeća, agencija i lokalne samouprave. Namjera Vlade je na tih pet razina ujednačiti sustav plaća i materijalnih dodataka, a taj posao namjerava obaviti do kraja godine, rekao je Mimica.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša istaknuo je zadovoljstvo što je kolektivni ugovor sklopljen na četiri godine te što je u osnovnom tekstu ostao isti kao dosad, osim kod odredaba o naknadi troškova prijevoza. Nezadovoljan je što su neka materijalna prava privremeno suspendirana, ali kaže da su sindikati izabrali manje zlo, vodeći se očuvanjem radnih mjesta i plaća.

Upozorio je da su sindikati bili pritisnuti time što je Vlada planirala i u proračunu odredila izdatke za plaće bez konzultacija sa sindikatima te izrazio nadu da neće biti tako prilikom izrade sljedećeg proračuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter