Potpisan KU za javne službenike i namješenike HCR-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kolektivni ugovor za javne službenike i namještenike Hrvatskog centra za razminiranje, kojim se njihova prava svode na razinu ostalih javnih službenika i namještenika, potpisan je danas u Zagrebu i odmah je stupio na snagu.

Kolektivni ugovor, čiji je nacrt Vlada prihvatila prošli tjedan, potpisali su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić te predsjednici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika i Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja Boris Pleša i Marinko Guljaš.

Potpredsjednik Vlade potvrdio je da se kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike HCR-a smanjuju određena prava, odnosno svode na razinu kao kod ostalih javnih službenika i namještenika.

Ipak, ističe, potrebno je razumijevanje u sadašnjoj situaciji, bolje je imati Kolektivni ugovor, nego biti bez njega.

- To je razlog zašto vjerujem da je ovo dobar potez, zadovoljan sam što sam bio u prilici potpisati ga, rekao je Ostojić.

I Pleša poziva na realno sagledavanje sadašnje situacije. "Naravno da uvijek ne možemo biti zadovoljni onim što se potpiše, ali moramo biti realni u situaciji u kojoj jesmo", rekao je Pleša izražavajući nadu da će doći vrijeme i za razgovore o nekim drugim parametrima.

S čim konkretno sindikalna strana nije zadovoljna, Pleša nije govorio, iznio je tek načelna stajališta.

Načelno se, kaže, može govoriti da sindikalna strana uvijek inzistira na postojećem stanju, no kad poslodavac s druge strane predloži određeno smanjenje prava, sigurno je da nema mjesta zadovoljstvu i da se takve stvari nevoljko potpisuju.

Činjenica je, podsjeća, da se u cijelom javnom sektoru već četvrtu, petu godinu smanjuju određena materijalna prava, od božićnica, plaća.

Od četiri sindikata koja djeluju u razminiranju, kolektivni ugovor su potpisala dva, no bez obzira na to, on će se primjenjivati na sve radnike. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter